Osvrt na tržište za 08.04.2025. - repromaterijal

Osvrt na tržište za 08.04.2025. - repromaterijal

Osvrt na tržište za 08.04.2025. - repromaterijal. Za više informacija morate biti registrovani ili ulogovani.

Osvrt na tržište za 08.04.2025. - stoka

Osvrt na tržište za 08.04.2025. - stoka

Osvrt na tržište za 08.04.2025. - stoka. Za više informacija morate biti registrovani ili ulogovani.

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - žitarice i uljarice

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - žitarice i uljarice

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - žitarice i uljarice, za više informacija morate biti registrovani ili ulogovani.

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - komponente za stočnu hranu

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - komponente za stočnu hranu

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - komponente za stočnu hranu, za više informacija morate biti registrovani ili ulogovani.

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - repromaterijal

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - repromaterijal

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - repromaterijal, za više informacija morate biti registrovani ili ulogovani.

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - stoka

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - stoka

Osvrt na tržište za 07.04.2025. - stoka, za više informacija morate biti registrovani ili ulogovani.

ICAR povećava prognozu žetve pšenice

ICAR povećava prognozu žetve pšenice

Vreme je povoljno uticalo na stanje ozime pšenice u ključnim regionima njene proizvodnjePikabai

Institut za proučavanje tržišta poljoprivrede( ICAR) podigla opseg prognoze za proizvodnju pšenice u ovoj godini sa 77-81-85 miliona tona pod negativnim, umerenim i pozitivnim scenarijima na 78,5-82,5-86,5 miliona tona, respektivno. Zimska vegetacija na jugu i rano prohladno proleće blagotvorno su uticali na stanje ozime pšenice u ključnim regionima njene proizvodnje, objasnio je Agroinvestor.» Generalni direktor ICAR-aDmitri Rilko. "Istovremeno, rizici ostaju značajni. Ključni su toplo i suvo vreme tokom preostale vegetacije i povratni mrazevi", dodao je stručnjak. 

Krajem februara ICAR snizio je prognozu za bruto žetvu pšenice sa 77 miliona tona po negativnom scenariju, 82 miliona tona po umerenom scenariju i 87 miliona tona po pozitivnom na 81 milion tona po umerenom scenariju i 85 miliona tona po pozitivnom scenariju. Tada je Rilko skrenuo pažnju na „veliku negativnost farmera prema pšenici, što bi na kraju moglo da utiče na rezultate“. „Naročito govorimo o mogućem smanjenju površina i smanjenju primene đubriva“, rekao je Interfaks.

Prema ažuriranim podacima Rosstata, prošle godine je bruto žetva žitarica iznosila 125,9 miliona tona (bez novih regiona) naspram 145 miliona tona u 2023. godini, uključujući oko 82,59 miliona tona pšenice, u poređenju sa 92,85 miliona tona godinu dana ranije. Uzimajući u obzir nove regione, žetva je iznosila 128,1 milion tona neto mase, proizilazi iz nacrta godišnjeg izveštaja Ministarstva poljoprivrede predsedniku o stanju prehrambene bezbednosti, piše Interfaks, pozivajući se na izvor upoznat sa dokumentom.

Prema prognozi Međunarodnog saveta za žita, objavljenoj krajem prošle nedelje, ovogodišnja žetva pšenice u Rusiji mogla bi da dostigne 80,6 miliona tona (strani analitičari tradicionalno ne uzimaju u obzir Krim i nove regione). Analitička kompanija " ProZerno"» u februaru procenio potencijal za bruto žetvu žitarica i mahunarki na 122,88 miliona tona, uključujući 77,4 miliona tona pšenice (bez novih regiona). Rukovodilac analitičkog centra "Rusagrotrans»početkom marta priznao je da bi po negativnom scenariju žetva pšenice mogla da dostigne 79 miliona tona.

 

 

 

Osvrt na nedelju iza nas od 31.03.2025. do 04.04.2025. - subvencije i regulative

Osvrt na nedelju iza nas od 31.03.2025. do 04.04.2025. - subvencije i regulative

Osvrt na nedelju iza nas od 31.03.2025. do 04.04.2025. - subvencije i regulative. Za više informacija morate biti registrovani ili ulogovani.

Osvrt na nedelju iza nas od 31.03.2025. do 04.04.2025. - stoka i meso

Osvrt na nedelju iza nas od 31.03.2025. do 04.04.2025. - stoka i meso

Osvrt na nedelju iza nas od 31.03.2025. do 04.04.2025. - stoka i meso. Za više informacija morate biti registrovani ili ulogovani.