Osvrt na nedelju 26.02.-02.03.2018. - stalni kupci imaju prioritet u nabavci stočnog brašna

STOČNO BRAŠNO Snabdevanje tržišta je stabilno, ali prioritet u isporuci imaju stalni kupci, a cene koje se postižu u trgovanju, kako saznajemo se kreću u rasponu od 14-14.2din/kg+PDV za džakiranu robu. Tokom ove nedelje preko Info Tim Logistike je prijavljeno trgovanje stočnog brašna pšeničnog rinfuz po ceni od 13.8din/kg+PDV. Promena cena nema. Kod kukuruznog stočnog brašna se i dalje beleži niža cena stočnog brašna u odnosu na prošlu nedelju, što je u skladu sa padom cene kukuruza. Ponuđene cene: STOČNO BRAŠNO PŠENIČNO DŽAKIRANO 14-14.5din/kg+PDV STOČNO BRAŠNO PŠENIČNO RINFUZ 13.8-14din/kg+PDV KUKURUZNO STOČNO BRAŠNO RINFUZ 14.8din/kg+PDV

Osvrt na nedelju iza nas 26.02.-02.03.2018. - i dalje prilično niska cena kukuruza

KUKURUZ Posle nekoliko neradnih dana, početak nedelje je obeležila veća ponuda kukuruza od potražnje a što se cena tiče ponude su išle od 15.4-16din/kg+PDV, sa tendencijom pada cene u realizaciji. Sredinom nedelje se smanjuje ponuda, najverovatnije zbog loših vremenskih uslova ali i zbog toga što su ponuđači istrgovali određene količine robe i zbog niske cene odustali od dalje prodaje. Na samom kraju nedelje pojačava se interesovanje za ovom robom što je bio signal da mnogi ponuđači ili povuku svoje ponude ili podignu cenu kukuruza čak do 17din/kg+PDV. Preko Info Tim Logistike prijavljeno je trgovanje cca 650t, u rasponu cena od 15.4-15.8din/kg

Bez dogovora o izvozu brašna u Makedoniju

Nedelju završavamo sa, na žalost, lošim vestima za mlinare, pošto nije postignuta saglasnost sa Makedonijom o izvozu brašna. Po ranijim informacijama, danas je trebalo doći do sastanka između ministara Srbije i Makedonije, kako bi se našao kompromis oko izvoza srpskog brašna T-500 u Makedoniju. Do sastanka nije ni došlo, pošto se predlozi sporazuma obe strane nikako nisu mogli usaglasiti. Plan je da se tokom vikenda nastavi sa usaglašavanjem, kako bi se došlo do dugoročnijeg sporazuma, pošto je ovo već trenaesti put u poslednjih par godina kako dolazi do barijere izvoza brašna u susednu republiku. Za srpske proizvođače Makedonija perdstavlja treće izvozno tržište, na koje godišnje plasiraju 30.000 do 40.000 tona brašna.

Osvrt na nedelju 26.02.-02.03.2018. - i cena ječma u padu

JEČAM U nedelji iza nas, ječam se nudio po cenama u rasponu od 17-17.5din/kg+PDV. Beležena su trgovanja ječmom po nižoj ceni u odnosu na prethodnu nedelju, po 17din/kg+PDV. Nema većih promena po pitanju ponude i potražnje.

Osvrt na nedelju iza nas 26.02.-02.03.2018. - niske cene i u ponudi i u trgovanju pšenicom

PŠENICA Tokom nedelje iza nas, ponuđene cene pšenice su u rasponu od 16-17din/kg+PDV u zavisnosti od kvaliteta. Nemogućnost prevoza , smanjena potražnja uzrokovali su smanjeno i trgovanje. Trgovalo se po cenama u rasponu 16.3-16.6din/kg+PDV, za pšenicu od minimum 12% proteina. Na tržištu postoji velika ponuda, odnosno zalihe pšenice, međutim ponuđači ne žele da nude, oglašavaju robu po ovim cenama, jer smatraju da su niske i da ne mogu da pokriju osnovne troškove.

Osvrt na nedelju iza nas 26.02.-02.03.2018. - i dalje bez trgovanja sojom

SOJA ZRNO Preko sistema informacija u poljoprivredi i prehrani, Info Tim Logistike, ponuđena cena za soju zrno je u rasponu od 45.2-45.8din/kg+PDV. Loši vremenski uslovi uslovili su smanjene ponude i potražnje, kao i trgovanje. Došlo je do pada cene u trgovanju. Informacija koju dobijamo u razgovoru sa saradnicima je da se na terenu trguje sojom po ceni od 45din/kg+PDV. Na osnovu izveštaja uvoza i izvoza za januar tekuće godine, može se uočiti da je nastavljena tendencija uvoza soje iz susednih zemalja. Ovo takođe doprinosi smanjenoj tražnji soje domaćeg porekla.

Osvrt na tržište za 01.03.2018. - dalji pad cene kukuruza

KUKURUZ Nema velikih promena u ceni i dalje trgovanje po 15.4din/kg+PDV+.Danas je manja ponuda i zbog vremena, ali možda i zbog toga što se možda očekuje bolja cena.Imamo veću tražnju u odnosu na predhodnih par dana. PŠENICA I dalje nema trgovanja,ponuda takođe nije na zavidnom nivou, a nema ni promena cena. SOJA ZRNO Kao i tokom cele nedelje, ponudjene cene su u rasponu od 45.3-45.5.din/kg+PDV, što nam govori da nema promena u ponudi i potražnji i ceni. Slabije trgovanje je prisutno kod većine roba, pa tako i soje. Na terenu prijavljeno trgovanje soje zrna po ceni od 45din/kg+PDV. JEČAM Kada je ječam u pitanju, promena nema. Stabila ponuda i potražnja i cena. Ponuđena cena ječma je 17.5din/kg+PDV. SAČME Danas sojina sačma u ponudi Vrbas po ceni od 48din/kg+PDV, indijska sojina sačma po ceni od 47.5-48din/kg+PDV. Suncokretova sačma u ponudi po ceni od 16din/kg+PDV, danas je bila i realizacija po toj ceni. U toku dana došlo je do promene zvanične cene suncokretove sačme u Dijamantu po ceni od 17din/kg+PDV. STOKA Prijavljena trgovanja sa terena u Zapadnoj Bačkoj za farmske tovljenike 150-155din/kg+PDV. U Sremu se farmska prasad trguju po 300din/kg+PDV. Od ponedeljka se čekaju novi ugovori za BIH za izvoz jagnjadi. UREDBE, ZAKONI I PROPISI Od danas je počeo rok za podnošnje Zahteva radi ostvarivanja prava na osnovu primarne biljnje proizvodnje. Rok za podnošenje zahteva traje do 30.04.2018. godine.