Osvrt na nedelju iza nas 05.03.-09.03.2018. - niska cena pšenice smanjila obim trgovanja

Preko sistema informacija u poljoprivredi i prehrani, Info Tim Logistika, nudila se pšenica različitog kvaliteta i pariteta. Ponuđene cene su u rasponu 16.2-17din/kg+PDV u zavisnosti od kvaliteta. Tokom nedelje, vidno smanjeno interesovanje za ovom robom. Što se tiče cena, nema promena. Cene su i dalje niže, što smanjuje i ponudu ove robe. Ponuđači smatraju da je cena dosta niska i ne žele da prodaju po ovoj ceni.

Osvrt na nedelju iza nas 05.03.-09.03.2018. - dalji pad zrna soje

U toku nedelje iza nas, ponuđene cene za soju zrno su u rasponu 44.8-46din/kg+PDV. Preko sistema informacija u poljoprivredi i prehrani, Info Tim Logistika, beležena su trgovanja po cenama u rasponu 44.8-45din/kg+PDV. Primetan je blagi pad cene soje zrna u prethodnoj nedelji. Osvrtom na svetske berze može se uočiti rast cene soje zrna za budući vremenski period.

Osvrt na nedelju iza nas 05.03.-09.03.2018. - i dalje smanjena ponuda voća i povrća

Preko sistema poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, Info Tim Logistika, ove nedelje smanjena ponuda povrća. Usled promena cena, proizvođači su se povukli sa ponudama, dok se ista ne izdefiniše. Najviše se nudio luk crni po ceni od 16din/kg+PDV. Od korenastog povrća u ponudi se našao paštrnak opran po ceni od 60din/kg+PDV, dok je ponuđena cena za neopran 23.15din/kg+PDV, takođe se nudila i industrijska šargarepa po ceni od 10din/kg+PDV. Što se povrća tiče, preko sistema poljoprivredno-prehrambenih proizvoda se najviše nudila jabuka sorte ajdared I i II klase, gde je cena za I klasu u rasponu od 41.67-55din/kg+PDV, a za II klasu 35din/kg+PDV. U ponudi je bila i jabuka sorte redchief koja se nudila u rasponu cena od 35-55din/kg+PDV. Ove nedelje kupci su najviše interesovanja imali upravo za jabukom sorte zlatni delišes za potrebe izvoza kao i za industrijskom jabukom. Takođe je bilo upita i za suvom šljivom. Prema izveštaju izvoza za januar mesec primetan je izovz suve šljive 223.856,6kg ukupne finansijske vrednosti 486.986,07e.

Osvrt na nedelju iza nas 05.03.-09.03.2018. - stabilna cena svinja, pojačano interesovanje za jagnjadima i junadima

STOKA Preko sistema poljoprivrednih informacija Info Tim Logistika, beležena je realizacija za tovne svinje farmske za 95kom po ceni od 155din/kg+PDV za odloženo plaćanje. Prijavljena trgovanja sa teren Severnog Banata su 145-150din/kg+PDV za farmske svinje, Zapadna Bačka 150din/kg+PDV, dok se svinje iz kategorije otkupa trguju po 150din/kg sa uračunatim PDV-om u Podunavskom okrugu, dok se u Rasinskom okrugu trguju po 150din/kg sa uračunatim PDV-om za avansno plaćanje. Što se tiče prasadi mini farma, prijavljena cena sa terena za Južnu Bačku su 280din/kg sa uračunatim PDV-om, dok se farmska prasad na istom paritetu trguju po 310din/kg sa uračunatim PDV-om. Bikovi u Mačvi se trguju po ceni od 2.15e/kg, dok se za Severnu Bačku prijavljuju trgovanja na 2.2e/kg sa uračunatim PDV-om sa papirima za subvencije. Klanica u Sremu plaća 150din/kg sa uračunatim PDV-om za farmske tovljenike, dok bikove simentalce plaća 2.15e/kg sa uračunatim PDV-om na odloženo od 30-45dana. Pojačana je tražnja za jagnjadima. Klanice iz Južne Bačke i Srema vrše otkup za potrebe izvoza.

Osvrt na tržište za 08.03.2018. - stabilizacija cene kukuruza

KUKURUZ Prijavljeno je trgovanje prirodno suvog kukuruza i rod 2016. i rod 2017. po ceni od 16.4-16.5din/kg+PDV.Veštački suv kukuruz nije prijavljen u trgovanju, a ponude i dalje od 16.4-17din/kg+PDV.Interno, saznajemo da se na paritetu Bačke prodavao po ceni od 16.4din/kg+PDV, na paritetu Južnog Banata danas pregovori i po ceni od 16.6din/kg+PDV. Za kretanje cena i tendencije su podjednako zainteresovani i kupci i prodavci. PŠENICA Za pšenicu i danas nema promena ni oko cene niti u ponudi i potražnji. SOJA ZRNO Današnji dan obeležile su ponude soje po nižim cenama, u rasponu od 44.8-45.2din/kg+PDV. Trgovalo se sojom po ceni od 44.8din/kg+PDV. Došlo je do pada cene soje zrna, što se vidi i po ceni po kojoj se trgovalo. SAČME Danas smo imali ponude za sojinu sačmu domaću rinfuz iz Bečeja po ceni od 47.5-47.8din/kg+PDV, iz Vrbasa po ceni od 47.2din/kg+PDV, i iz Zrenjanina po cenama od 47.5-48.4din/kg+PDV. Danas smo beležili realizaciju sojine sačme domaće rinfuz iz Zrenjanina po ceni od 47.5din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu, sojina sačma domaća rinfuz može se naći po cenama od 46.5din/kg+PDV, za sada u zvaničnoj ponudi nemamo te cene. Ponuđena cena za uvoznu sačmu rinfuz iz Bimala danas 47din/kg+PDV. Današnje ponudjene cene za suncokretovu sačmu iz Sombora kreću se po ceni od 16.5din/kg+PDV, za sačmu iz Zrenjanina po ceni od 16.5-16.7din/kg+PDV. STOKA Za danas imamo prijavljeno trgovanje u Južnoj Bačkoj za tovljenike mini farma na 150din/kg sa uračunatim PDV-om za avansno plaćanje. Klanica u Sremu plaća 150din/kg sa uračunatim PDV-om farmske tovljenike, a bikove simentalce 2.15e/kg sa uračunatim PDV-om na odloženo od 30-45dana. Pojačana tražnja za jaganjcima. Klanice iz Južne Bačke i Srema vrše otkup za potrebe izvoza.

Predlog strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja grada Novog Sada za period 2018.-2022. sutra na glasanju

Ova strategija predstavlja šansu za povrtare i mala gazdinstva, pošto obuhvata brojne projekte koji bi poboljšali njihov položaj i povoljno uticali na njihovu proizvodnju. Prva grupa mera ove strategije se odnosi na obrazovanje i prenošenje znanja lokalnim poljoprivrednicima, dok druga grupa mera podrazumeva osnivanje službe za stručnu i tehničku pomoć poljoprivrednicima, a bile bi smeštene u mesne zajednice. Ova strategija predviđa i podsticaje za sertifikovanjeproizvodnje i proizvoda, ali i za njohv plasman na tržištu. Ističe se važnostredovne analize zemljišta, kao i podrška mladih poljoprivrednika i uključivanje žena u poljoprivrednu proizvodnju. Takođe je naglasak na infrastrukturi i podsticajima za očuvanje biodiverziteta, povećanje organske proizvodnje, upravljanje rizicima.

Pomak u izvozu brasna za Makedoniju

Potpisano 10 zaključaka vezanih za trgovinske odnose Srbije i Makedonije i formiran zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera. Takav dogovor su prihvatili i mlinari iz Srbije. Prva sednica Komiteta za rešavanje vancarinskih barijera trebalo bi da se održi u Beogradu 14.03., gde će se tražiti dugoročno održivo rešenje za uklanjanje svih vancarinskih barijera i povećanje trgovinske razmene dve zemlje. Do ove situacije je došlo zbog ručnog lepljenja akciznih markica, što znatno poskupljuje proizvodnju. Jedan od kompromisa postignutih danas je da se na pakovanjima od 1kg, 2kg i 5kg akcizne markice lepe u Srbiji, a na pakovanja od 25kg i 50kg u Makedoniji, kako bi se trošak pravilnije raspodelio. Obe strane žele da dođe do trajnijih rešenja, kao i da se ovakve situacije ne ponavljaju. Dogovoreno je i da se u potpunosti primenjuje sporazum o priznavanju međusobnih sertifikata, kako se kamioni ne bi zadržavali na granicama. Ovih 10 zaključaka je doneto na sastanku u Skoplju: - Kontrolne markice tipa A koje se koriste za pakovanja brašna od 1, 2 i 5 kilograma, lepiće se kod proizvođača/izvoznika brašna. - Markice tipa B koje se koriste za pakovanja brašna od 25 i 50 kilograma, kontrolne markice lepiće se u Republici Makedoniji. - Formiraće se Komitet sastavljen od nadležnih institucija Republike Makedonije i Republike Srbije. Prva sednica Komiteta održaće se 14.03.2018. godine u Beogradu. - U roku od 30 dana Komitet će predložiti sistemsko i trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom, kako bi se ubuduće izbegle ovakve situacije. - U roku od 30 dana od dana osnivanja, Komitet će notirati sva otvorena pitanja i predložiti rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini. - U odnosu na kontrolne markice Komitet će u predviđenom roku analizirati opravdanost uvođenja markica i ako postoji saglasnost privrednih komora dve zemlje, radiće se na njihovom potpunom ukidanju. - Države potpisnice su saglasne da preko nadležnih institucija dve zemlje pojačaju kontrolu, u cilju suzbijanja nelegalne ekonomije i trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. - Dve države potpisnice se obavezuju da u potpunosti poštuju međusobne bilateralne sporazume o fitosanitarnoj saradnji i saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva, potpisane 2012. godine. - Države potpisnice se obavezuju da se u budućnosti ne primenjuju bilo kakve barijere u međusobnoj trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i da će raditi na ubrzavanju i olakšavanju procedura na graničnim prelazima, kako bi se sprečila duga zadržavanja i omogućio brz protok robe, što je u duhu Berlinskog procesa i stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora. - Komitet će održavati sednice najmanje jednom u tri meseca, u cilju praćenja postignutih rezultata, kao i sprečavanja novih pojava necarinskih barijera i prepreka slobodnom protoku robe i usluga.

Osvrt na tržište za 07.03.2018. - cene žitarica u blagom porastu

KUKURUZ Trgovanje kukuruzom se nastavlja,po ceni od 16.7din/kg+PDV za veštački suv i 16.2din/kg+PDV za prirodno suv. Mnogi trgovci se ne uklapaju u ove cene i nude cenu od 16-16.1din/kg+PDV. PŠENICA Bez trgovanja i dalje ali cene u blagom porastu u ponudi od 16.5-16.7din/kg+PDV za srps i 16.4din/kg+PDV za stočnu. SOJA ZRNO Ponuđena cena soje zrna na današnji dan je u rasponu od 45-46din/kg+PDV. Beležena su trgovanja po ceni od 45din/kg+PDV. Bez velikih promena u ceni, ponudi. JEČAM Ponuđena cena ječma je u rasponu od 17.3-17.5din/kg+PDV. Beleženo je trgovanje po ceni od 17.3din/kg+PDV. SAČME Danas ponuda sačme sojine Bečej po ceni od 48din/kg+PDV, interno ponuda se kreće od 47.8din/kg+PDV. Ponudjena cena za sačmu iz Dijamanta po ceni od 48.4din/kg+PDV. Interno ponudjena cena za Bimal je na 47din/kg+PDV i za Indijsku 47-48din/kg+PDV. Danas prijavljena realizacija sa terena po ceni od 47.5din/kg+PDV Bimal fca kupac. Suncokretova sačma danas u ponudi samo Dijamant po ceni od 16.5-16.9din/kg+PDV Prijavljena realizacija za sačmu iz Šida po ceni od 16.9din/kg+PDV. STOKA Ponuđena cena za farmsku stoku u rasponu od 152-155din/kg+PDV. Beležili smo trgovanje tovnih svinja sa farme po ceni od 155din/kg+PDV, odloženo plaćanje. Takođe, imali smo u ponudi i krmače za klanje po ceni od 130din/kg+PDV

Osvrt na tržište za 06.03.2018. - definisanje cena na tržištu

KUKURUZ I danas beležimo trgovanje veštački suvog kukuruza, raspon 16.3din/kg+PDV Južni Banat i 16.7din/kg+PDV za Srem. Interesovanje veliko i od strane ponuđača, zanima ih tendencija cene. Kupci na veće količine raspoloženi da plate 16-16.1din/kg+PDV. PŠENICA I dalje bez trgovanja, promena cena takođe nema, podeljena mišljenja oko toga da li će cena rasti ili ne. SOJA ZRNO Na današnji dan ponuđena cena za soju zrno je na 45din/kg+PDV. Smanjena je ponuđena cena u odnosu na prethodni dan, međutim svakako nije uticalo na povećanu potražnju i trgovanje. JEČAM Ponuđena cena za ječam je na 17.5din/kg+PDV. Nema velikih promena po pitanju ove robe. Trgovanja danas nismo beležili. STOKA Ponuđene cene tovljenika sa farme je 155din/kg+PDV, mini farma 145-148.19din/kg+PDV, otkup 138.89-145din/kg+PDV. prasad se nude od 240-310din u zavisnosti od kvaliteta prasadi i pariteta na kome se nude. Očekuje se dalji rast cene prasadi obzirom da nam stižu Vakršnji praznici. Bikovi se u Mačvi rešavaju na 2.15e/kg sa uračunatim PDV-om, dok se u Severnoj Bačkoj rešvaju po 2.20e/kg sa uračunatim PDV-om sa papirima za subvencije. SAČME Današnje ponude za sojinu sačmu Indijsku po ceni od 48din/kg+ PDV, ali sa informacijom da mogu da rade i po nižim cenama i ponuda za sačmu Bimal po ceni od 48.3din/kg+PDV. Što se tiče suncokretove sačme, ponude su danas po cenama od 16.5-17.2din/kg+PDV. Ponuđene cene za sačmu Dijamant po ceni od 16.5-16.8din/kg+PDV, za Šid po ceni od 16.9din/kg+PDV. Danas prijavljene realizacije sa terena za sačmu iz Dijamanta po ceni od 16.8din/kg+PDV i za sačmu iz Šida po ceni od 16.9din/kg+PDV.