Cena svinjskog mesa i dalje u padu u EU

Cena svinjskog mesa i dalje u padu u EU

Cena svinjetine u EU nastavlja da pada↘️
Prosečna cena svinjskih polutki se kreće u zavisnosti od klase od 215,3 do 275,7 €/100kg.
Prosečna cena žive prasadi je 68,7 €/kom

Najniža cena u Španiji je 214,5 €/100kg za klasu R
Cena prasadi u Danskoj je 64,5 €/kom
Najjeftinija prasad su u Holandiji 52,5 €/kom, dok je najniža cena svinjskog mesa u Češkoj za klasu R 171,45 €/100kg

Oktobarski zveštaj o tržištu žitarica svetskog saveta za žitarice IGC

Oktobarski zveštaj o tržištu žitarica svetskog saveta za žitarice IGC

Sa smanjenim procenama za useve kukuruza i ječma samo delimično uravnotežene većim brojem pšenice, izgledi za ukupnu svetsku proizvodnju žitarica (pšenica i krupna zrna) za 2023/24. smanjeni su za 2 miliona tm/m (mesečno), na 2.292 m. Usred manjih kompenzacionih promena u ključnim komponentama potražnje, izgledi za potrošnju se održavaju na 2.305 miliona tona. Sa manjim početnim zalihama od prethodno procenjenih i smanjenom proizvodnjom, projekcija za globalne zalihe na kraju sezone (zbir odgovarajućih lokalnih marketinških godina) smanjena je za 6 miliona tm/m, na 582 miliona. Prognoza svetske trgovine smanjena je za 1 milion tm/m, na 409 miliona, uglavnom zbog smanjenih cifara za kukuruz i sirak (uključujući manji uvoz Kine), ali sa pšenicom koja je veća nego ranije (EU).

Procena Saveta o svetskoj trgovini sojom u 2022/23 (oktobar/septembar) povećana je za 2 miliona tm/m, uglavnom na osnovu nedavnih većih isporuka od očekivanih u Kinu. Smanjene brojke za Indiju i SAD smanjuju prognozu globalne proizvodnje za 2023/24. za 3 miliona tona, na 393 miliona (+7%), uz blago smanjenu potrošnju, iako je i dalje vezan za novi maksimum, a zalihe su nepromenjene m/m. Projekcija globalne uvozne tražnje smanjena je za oko milion t, na 168 miliona (-2%).

Predviđa se da će se ukupna globalna proizvodnja žitarica (pšenica i krupno zrno) u 2023/24. godini povećati za 27 miliona t na godišnjem nivou (g/g), na 2.292 miliona, pri čemu će veći usevi kukuruza i sirka nadmašiti pad pšenice, ječma i ovsa . Ukupna potrošnja će se popeti na novi maksimum od 2.305 miliona tona (+2%), uključujući dobitke za stočnu hranu, hranu i industrijsku upotrebu. Kumulativne krajnje zalihe su postavljene na 582 miliona tona, 2% manje nego prethodne sezone i najmanji su u poslednjih devet godina. Veliki deo pada odražava smanjene zalihe pšenice, uključujući smanjenje u Kini, Indiji i ključnim izvoznicima. Nasuprot tome, prenos kukuruza će biti veći u odnosu na prethodnu godinu u odnosu na povećanje u SAD. Predviđa se da će svetska trgovina sveukupno opasti za 5%, uključujući manje tokove u Evropu, Blisku Istočnu Aziju i Južnu Ameriku.

Podstaknuta velikim pošiljkama u Kinu i, u manjoj meri, u Argentinu, procenjuje se da je svetska trgovina sojom naglo porasla u 2022/23, na 170,8 miliona tona (+10%). Vezana za potencijalno velike žetve na južnoj hemisferi, globalna proizvodnja se vidi na vrhuncu u 2023/24. godini, sa rekordnom potrošnjom – povezanom sa solidnim dobitcima u tri glavna područja – i predviđenim značajnim povećanjem zaliha. Nakon rasta iz prethodne godine, trgovina će verovatno biti niža (-2%), ali će ostati znatno iznad proseka

Evropa će morati da uveze 20 miliona tona kukuruza uprkos boljim prognozama roda

Evropa će morati da uveze 20 miliona tona kukuruza uprkos boljim prognozama roda

Žetva kukuruza u EU premašuje očekivanja, ali će uvoz ostati prilično visok.

Tako je proizvodnja kukuruza u EU procenjena na 60,6 miliona tona. To je oko milion tona više od prognoziranog u septembru i 8,2 miliona tona više u odnosu na sušnu 2022. godinu.

I pored značajnog smanjenja površina, očekuje se rast žetve u Francuskoj, Poljskoj i Nemačkoj, što će nadoknaditi pad u Bugarskoj i Rumuniji.

Analitičari napominju da je sadašnja žetva kukuruza daleko iza proseka u poslednjih pet godina, što će i ove sezone zahtevati visok uvoz. Prema prognozama, oko 20 miliona tona kukuruza moraće da se uveze. To će činiti najmanje 25 odsto evropske potrošnje, a na međunarodnom nivou nadmašiće ga samo Kina sa 23 miliona tona uvoza.

Ove sezone, do 8. oktobra, zemlje EU uvezle su oko 4,8 miliona tona kukuruza, što je za oko 40 odsto manje nego pre godinu dana. Glavni dobavljači su Ukrajina sa 46% i Brazil sa 42% ukupnog uvoza.

Glavni kupac je i dalje Španija sa 1,87 miliona tona, koja je znatno ispred Italije, Holandije i Portugala. Nemačka je otkupila najmanje 270 hiljada tona kukuruza iz trećih zemalja (Ukrajina).

Cene kukuruza na evropskom tržištu fjučersa su privremeno pale ispod 200 €/t, ali su sada ponovo nešto više. Od početka godine cene kukuruza su pale za oko trećinu.

 

Rumunija će postaviti 5 sidrišta za pretovar ukrajinskog žita

Rumunija će postaviti 5 sidrišta za pretovar ukrajinskog žita

Rumunija će napraviti 5 sidrišta za pretovar ukrajinskog žita u luci Konstanca.

„UGA je inicirala stvaranje sidrišta u rumunskim teritorijalnim vodama za pretovar ukrajinskog žita sa barži na brodove velikog kapaciteta, što značajno smanjuje troškove logistike i doprineće razvoju efikasne rute“, navodi se u saopštenju.

Takođe se napominje da je UGA radila sa vladom, ministarstvima i drugim centralnim organima na stvaranju povoljnih uslova za razvoj lučke infrastrukture na Dunavu, kao i na poboljšanju efikasnosti i smanjenju troškova logistike do dunavskih luka, u posebno da se smanje troškovi železničkog transporta za ukrajinsko žito kroz Moldaviju, da se Sulinski kanal u Rumuniji prebaci na 24 sata, itd.

„Kao rezultat toga, izvoz kroz dunavske luke porastao je sa 40 hiljada tona na 4 miliona tona mesečno od pune invazije. Svi ovi koraci omogućiće da se poveća obim izvoza žitarica iz Ukrajine preko Dunava na nivou od 30-35 miliona tona godišnje“, dodali su iz udruženja.

Ranije je saopšteno da je rumunska vlada konačno odobrila kompromisni sistem dozvola za uvoz određenih grupa ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, koji ima za cilj zaštitu rumunskih poljoprivrednika.

Ukrajina je izgubila nekoliko izvoznih tržišta žitarica

Ukrajina je izgubila nekoliko izvoznih tržišta žitarica

Zbog logističkih problema koji su se pojavili nakon potpune invazije na Rusiju, Ukrajina je počela da gubi tržišta za poljoprivredne proizvode. Tako su, prema rezultatima 2022/23 MG, ukrajinski izvoznici delimično ili potpuno izgubili tržišta Pakistana, Maroka i Saudijske Arabije.

„Ako uporedimo 2022/23 MI sa prethodnom, Maroko, Pakistan i Saudijska Arabija su delimično ili potpuno izgubljeni za pšenicu. Sada su prošla tri meseca nove sezone, a za to vreme isporuke nisu nastavljene. Osim na evropsko tržište, pšenica se u sezoni 2023/24. izvozi i na bliže destinacije poput Egipta i Turske. Ostala su udaljenija tržišta Libana i Bangladeša, ali su obim izvoza smanjen“, kaže Jelisaveta Mališko, ekspert UkrAgroConsult-a.

Napominje se da je pre invazije udeo ukrajinske pšenice u egipatskom uvozu iznosio 25%. Ukrajina je do danas izgubila oko 3/4 predratnog egipatskog tržišta.

Generalno, u 2022/23 MI mnoge zemlje su povećale izvoz poljoprivrednih proizvoda, uključujući Australiju i evropske zemlje. Međutim, prošle sezone Rusija je povećala isporuke za skoro 40 odsto, više puta povećavši izvoz u Bangladeš, Alžir, Pakistan i Saudijsku Arabiju, koje su važne za Ukrajinu.

Ukrajinski izvoz žitarica se povećava, sa već rezervisanim 800.000 mt

Ukrajinski izvoz žitarica se povećava, sa već rezervisanim 800.000 mt

– Analiza podataka o liniji transporta ukazuje na to da je aktivnost u ukrajinskim dubokim morskim lukama sada porasla na nivoe koji su uporedivi sa ranim danima prvobitnog sporazuma o žitu , sa približno 800.000 mt koji se već vidi kao utovaren ili se očekuje da će biti utovaren u narednim danima. Ukrajinske vlasti najavile su humanitarni izvozni koridor još 10. avgusta, koji štiti pošiljke iz i ka crnomorskim lukama Južni, Odesa i Černomorsk (POC) i, nakon sporog početka, aktivnosti su se pojačale.

 

- Otkako su 17. septembra stigla prva plovila koja su uplovila u luke, postava se značajno povećala, sa osam brodova koji sada uspevaju da napuste luku noseći oko 242.000 mt žitarica i gvozdene rude. Još 14 plovila je već stiglo ili se očekuje da će stići u ukrajinske luke u bliskoj budućnosti, a očekuje se da će najmanje 560.000 mt tereta biti izbačeno iz zemlje. Međutim, trgovinski izvori očekuju da će se protok dalje povećati kako se među učesnicima na tržištu pojavljuje više poverenja i što više plovila ulazi u luke.

 

To se može uporediti sa prvim mesecom nakon što su vlasti Ujedinjenih nacija i Turske prvi put sklopile dogovor o žitu između Ukrajine i Rusije, 22. jula 2022. Tada su prva plovila počela da se iseljavaju 1. avgusta

 

Do kraja avgusta otpremljeno je 1,55 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, ali je u cifru uključeno i oko milion tona tereta koji je utovaren na brodove koji su bili zaglavljeni u lukama od početka ruske intervencije 24. februara 2022.

 

Kao takav, ukupan obim koji je isporučen sveže rezervisanim brodovima bio je bliži 500.000 mt - što znači da je humanitarni koridor već ispred tog ranog tempa. Za sada nije jasno da li ukrajinski humanitarni koridor može da održi iste rezultate

Kina je kupila velike količine kukuruza u Ukrajini

Kina je kupila velike količine kukuruza u Ukrajini

Kineski uvoznici su kupili velike količine stočnog kukuruza iz Ukrajine u poslednjih nekoliko nedelja.

Ovo su izvestili trgovci u Aziji i Evropi, prenosi Rojters .

Trgovci nisu mogli da navedu tačne količine, ali su neki rekli da iznose nekoliko stotina hiljada tona. Izvor u ukrajinskoj vladi takođe je potvrdio prodaju kukuruza Kini.

„Uvoznici u Kini su kupili oko 10 do 12 Panamak tereta ukrajinskog kukuruza za isporuku u novembru/decembru“, rekao je trgovac sa sedištem u Singapuru u međunarodnoj kompaniji za trgovinu žitom, govoreći o veličini broda sa kapacitetom koji obično prelazi 60.000 tona žita. 

Prema prognozama USDA, žetva kukuruza u Ukrajini u 2023/24 MI iznosiće 28 miliona tona (+0,5 miliona tona u odnosu na prethodnu prognozu). Procene izvoza su ostale na 19,5 miliona tona, dok bi krajnje zalihe mogle da dostignu 4,43 miliona tona (+0,54 miliona tona).

Ukrajinski kukuruz se takmiči u Kini usred govora o postavljanju 15 plovila  u dubokomorske luke

Ukrajinski kukuruz se takmiči u Kini usred govora o postavljanju 15 plovila  u dubokomorske luke

Ukrajinski kukuruz se takmiči u Kini usred govora o postavljanju 15 plovila  u dubokomorske luke

(AgriCensus)

- Potencijalno ponovno otvaranje ukrajinskih dubokih luka podstaklo je izvozne indikacije za zemlju do tačke u kojoj nivoi cena izgledaju dovoljno konkurentni da isporuče kukuruz do ključnog svetskog uvoznika Kinu. Krajem prošle nedelje pojavile su se glasine da je oko 12, a potencijalno čak 15 brodova planirano za utovar iz ukrajinskih crnomorskih luka za Kinu, a prve fizičke ponude koje se pojavljuju na tržištu za isporuku u zemlju izgledaju konkurentno, prema trgovinskim izvorima .

- Ovaj potez dolazi nakon kolapsa crnomorske inicijative za žito ranije ove godine, kada se Rusija povukla iz četvorosmernog sporazuma sa Turskom, Ujedinjenim nacijama i Ukrajinom. Od tada, ukrajinske vlasti testiraju odlučnost ruske vojske, koja je izdala upozorenje svim civilnim brodovima u Crnom moru koji se upućuju u ukrajinske vode nakon propasti sporazuma o žitu, ali niz dolazaka i odlazaka iz ključnih dubokih luka je pobudila nadu da je moguć nastavak izvoza.

- Iako je bilo široko rasprostranjenih izveštaja o broju brodova za rasuti teret koji su rezervisani iz Ukrajine za otpremu u oktobru-novembru, to se pokazalo nemogućim potvrditi, iako su trgovinski izvori upozoravali da - čak i ako je tačno - neće svi tereti biti pošiljke žitarica.Trenutno bilo koji teret može da se otpremi iz Ukrajine, brod letnje nosivosti od oko 75.000 mt ove sedmice je počeo utovar rude gvožđa najverovatnije za Kinu . Bez obzira na to, ponude koje su počele da kruže na tržištu za kukuruz poreklom iz Ukrajine za isporuku u Kinu izgledaju konkurentno u poređenju sa drugim poreklom - a to znači mogućnost da je nekim obimom trgovalo.

- Aktuelne ponude su viđene na 275-280 USD/mt CFR Kina u sredu, a ideje za kupovinu čule su se po ceni od 260 USD/mt CFR-a i moguće da će porasti na 265 USD/mt CFR, sve za isporuku u oktobru.

- Međutim, očekuje se da će, kako sve više brodova bude krenulo u Ukrajinu, vozarine nastaviti da opadaju, čineći da poreklo izgleda privlačnije. Otkako su pre dve nedelje prvi brodovi uplovili u ukrajinske dubokomorske luke Pivdenji, Odesu i Černomorsk, ideje o teretu za kineske destinacije su već pale za oko 10 dolara/mt .

- To se može porediti sa ponudama iz Brazila za decembarsku isporuku po ceni od oko 232 USD/mt FOB Santos i cenm transporta do Kine od 43,5 $/Mt, što čini CFR nivo na oko 275,50 USD/mt.

- U međuvremenu, kukuruz poreklom iz SAD se trenutno nudi po cijeni od oko 235 $/mt FOB USG, što sa idejom o transportu oko 58 $/mt, što bi moglo povećati CFR nivoe na 293 $/mt. I severnoamerički i južnoamerički izvoznici imaju domaće probleme koji će verovatno ostaviti malo prostora za povećanje izvoza, pri čemu se SAD suočavaju sa značajnim problemima sa Misisipijem, a Brazil se suočava sa nedostatkom prodaje poljoprivrednika koji smanjuje snabdevanje primarnim izvoznim centrima . Kina je najveći svetski uvoznik kukuruza, sa projekcijom USDA za uvoz u marketinškoj godini 2023/24 od 23 miliona mt, a nekada je kupovala do 30% svoje ponude kukuruza iz Ukrajine. Kina je takođe bila glavna destinacija ukrajinskog izvoza kukuruza u 2022/23, pošto je dogovor o koridoru žitarica omogućio nabavku 5,55 miliona mt kukuruza. To je dovelo do izveštaja o velikim količinama brazilskog kukuruza za koji se priča da se trgovalo. Brazil je isporučio 902.111 mt kukuruza u Kinu u julu 2023. i 2,3 miliona mt u avgustu, što ga čini glavnim dobavljačem za svoj dosadašnji uvozoz kukuruza u Kinu

 

Projekcije USDA kukuruza i soje za sezonu 2023/2024 - septembar 2023.

Projekcije USDA kukuruza i soje za sezonu 2023/2024 - septembar 2023.

Predstavljeni su najvažniji delovi najnovijih izveštaja o proceni žitarica i uljarica koje je USDA objavila 12. septembra:

Kukuruz

 • Očekuje se da će svetska proizvodnja kukuruza za novu sezonu 2023/24 dostići 1214,3 miliona tona (Mt), povećanje od 5,1% u odnosu na sezonu 2022/23 (1155,6 Mt).

 • Očekuje se da će proizvodnja u Sjedinjenim Državama biti oko 384,4 Mt, što je porast od 10,2% u odnosu na prethodnu sezonu (348,8 Mt), dok se predviđa da će Kina zabeležiti pad žetve za 0,1%, dostižući 277,0 Mt. Očekuje se da će Evropska unija videti rast od 13,7% sa 59,4 Mt, dok bi Ukrajina, sa 28 Mt, imala rast od 3,7%.

 • Procenjuje se da će proizvodnja u Brazilu dostići 129 Mt, što predstavlja pad od 5,8% u odnosu na prethodnu sezonu, dok se očekuje da će rod u Argentini dostići 54 Mt, što je povećanje od 58,8% u odnosu na prethodnu sezonu.

 • Svetski izvoz žitarica povećao bi se za 8%, sa 181,7 Mt u sezoni 2022/23. na 196,2 Mt u ovoj novoj sezoni, pri čemu bi Sjedinjene Države bile drugi najveći izvoznik žitarica sa 52,1 Mt, što je povećanje od 23,1% u poređenju sa prethodna sezona.

 • Očekuje se da će se izvozna ponuda Južne Amerike značajno povećati u Argentini, sa povećanjem od 76,1% u ovoj novoj sezoni sa 40,5 Mt, dok se procenjuje da Brazil ima 55 Mt, što predstavlja smanjenje od 3,5% u odnosu na prethodnu sezonu.

 • Očekuje se da će Kina uvesti 23 Mt kukuruza, što je povećanje od 24,3% u odnosu na prethodnu sezonu (18,5 Mt), dok se od Evropske unije očekuje da smanji uvoz za 2,0% na 24 Mt.

 • Svetske krajnje zalihe bi trebalo da porastu za 4,8% na 314,0 Mt. Zalihe Sjedinjenih Država bi trebalo da porastu za 53%, dok bi za Brazil i Kinu trebalo da se smanje za 22,4% odnosno 2,0%.

 

SOJA 

 

 • Očekuje se da će svetska proizvodnja soje za sezonu 2023/24 porasti za 8,4% u odnosu na prethodnu sezonu, sa 370,1 Mt na 401,3 Mt.

 • Procene za useve u Južnoj Americi pokazuju povećanje od 4,5% za Brazil, koji bi dostigao 163 Mt, dok se za Argentinu predviđa povećanje od 92,0% sa 48,0 Mt.

 • Paragvaj bi trebalo da poveća svoju proizvodnju za 10,5% u odnosu na sezonu 2022/23 (9,1 Mt), dostižući rod od 10 Mt, vraćajući se na nivoe koji su bili uobičajeni do sezone 2020/21.

 • Ovaj novi izveštaj procenjuje da je usev u SAD iznosio 112,8 Mt, što je smanjenje od 3,0% u poređenju sa sezonom 2022/23 kada je usev dostigao 116,4 Mt.

 • Izvoznu aktivnost predvodio bi Brazil sa 97 Mt, što je rast od 2,1% u odnosu na prethodnu sezonu (95,0 Mt), dok se očekuje da će Sjedinjene Države dostići obim izvoza od 48,7 Mt, što predstavlja pad od 10,1% u odnosu na prošlu godinu. useva (54,2 Mt).

 • Predviđeno je da Argentina izvozi 4,6 Mt, što bi značilo povećanje od 15% u odnosu na sezonu 2022/23 (4,0 Mt).

 • Očekuje se da će Kina uvesti 100 Mt, 2% manje nego prethodne sezone.

 • Očekuje se da će se finalne zalihe uljarica povećati za 15,8% na globalnom nivou na 119,2 Mt, podržane povećanjem zaliha u Argentini i Brazilu.