Svetsko tržište 28.07.2023.-Australija predviđa pad proizvodnje pšenice od 34%.

Svetsko tržište 28.07.2023.-Australija predviđa pad proizvodnje pšenice od 34%.

Australija predviđa pad proizvodnje pšenice od 34%. Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani

Konstanca može da isporučuje više ukrajinskog žita nakon propasti sporazuma o Crnom moru

 

 

 

Konstanca može da isporučuje više ukrajinskog žita nakon propasti sporazuma o Crnom moru

 

  Rumunska luka Konstanca, glavna ukrajinska alternativna ruta za žito otkako je povlačenje Rusije dovela do kolapsa ugovora o isporuci u Crnom moru, ima kapacitet da obradi dodatni teret do sredine avgusta, rekao je šef poslovnog udruženja luke.

On je dodao da operateri takođe nastoje da povećaju kapacitet.

Čak i pre nego što je Rusija u ponedeljak napustila koridor bezbednog prolaza žitarica kroz ukrajinske luke, Konstanca se pojavila kao najveći alternativni putni pravac. Obradila je otprilike trećinu ukrajinskog izvoza žitarica od početka rata.

Pritisak na tranzit će se povećati na Konstancu, koja se tradicionalno bavi izvozom rumunskih žitarica i izvoza njenih suseda bez izlaza na more, uključujući Mađarsku i Srbiju.

Sveukupno je obradila 15,25 miliona metričkih tona žitarica u prvih šest meseci ove godine, što je povećanje od 24,5% u odnosu na isto vreme prošle godine, saopštila je Lučka uprava Konstanca za Rojters.

Ukrajinska žitarica su činila 7,5 miliona tona ukupne količine. Poređenja radi, rumunski lučki operateri preradili su 8,6 miliona tona ukrajinskog žita u celoj 2022.

Viorel Panait, menadžer lučkog operatera Comvek i predsednik Poslovne asocijacije luke Konstanca, rekao je za Rojters da zaostajanje u domaćoj žetvi žitarica i nevoljnost nekih rumunskih farmera da prodaju svoje useve po niskim cenama znači da će kapaciteti za ukrajinsko žito biti dostupni do sredine avgusta.

„Žetva u Rumuniji počinje nešto kasnije nego u Ukrajini, što stvara pauzu između dva useva“, rekao je Panait. „I neki rumunski farmeri još uvek drže svoje useve, tako da prodaja trenutno stagnira.

„Ovo stvara dostupnost logističkih kapaciteta od kojih bi Ukrajina mogla imati koristi.

Panait je takođe rekao da su operateri terminala za žito povećali ulaganja u opremu i upravljanje kako bi povećali operativni kapacitet u poređenju sa početkom rata. Na svom dosadašnjem vrhuncu, Konstanca je prerađivala 25 miliona tona žitarica godišnje, za koju je Panait rekao da će biti premašen 2023. godine.

„Postoji ubrzani kurs i svi na njemu, država, lučka uprava, lučki operateri imaju za cilj da povećaju brzinu rada i tranzita, kao i količine žitarica“, rekao je on.

Panait je rekao da Comvek, koji je prošle godine udvostručio kapacitet za istovar barže, povećava svoj kapacitet skladištenja žitarica za 25% na 250.000 tona u nadogradnji koja će trajati oko osam meseci.

Grupa za teretnu logistiku TTS, koja se bavi poljoprivrednim proizvodima, mineralima i hemikalijama na reci Dunav, završila je preuzimanje operatera solidnih rasutih tereta u luci Konstanca Decirom SA ranije ovog meseca. TTS je rekao da će uložiti 10 miliona evra (11,12 miliona dolara) za povećanje brzine poslovanja do 2024.

Panait je takođe rekao da neki lučki operateri koriste digitalni sistem, koji je smanjio vreme potrebno za obradu carinskih izjava na 30 minuta sa do 48 sati.

Ukrajina je povećala kapacitete svojih dunavskih luka Reni i Izmail, a vođeni su razgovori sa operaterima vagona o novom sistemu pretovara na ukrajinsko-rumunskom graničnom prelazu Vadul Siret-Dornesti, rekao je Panait.

"Govorimo o stvarnom napretku."

Ukrajina i Rusija su glavni globalni izvoznici žitarica, a Rumunija je jedan od najvećih uzgajivača u Evropskoj uniji.

To je jedna od pet istočnih zemalja EU koje su doživele priliv ukrajinskog žita kao rezultat ruske invazije, što je dovelo do toga da EU odobri privremena ograničenja koja su značila da žito može samo tranzitirati kroz te zemlje.

Projekcije kukuruza i soje za sezonu 2023/2024 USDA - jul 2023.

Projekcije kukuruza i soje za sezonu 2023/2024 USDA - jul 2023.

 

Projekcije kukuruza i soje za sezonu 2023/2024 USDA - jul 2023.

U ovom novom ažuriranju, projekcija svetske proizvodnje soje smanjena je za više od 5 miliona tona u poređenju sa junskim izveštajem, zbog manje zasejanih površine u Sjedinjenim Državama. Procene za kukuruz bile su nešto veće nego u prethodnom izveštaju.

Predstavljeni su najvažniji delovi najnovijih izveštaja o proceni žitarica i uljarica koje je USDA objavila 12. jula:

Kukuruz

 • Očekuje se da će svetska proizvodnja kukuruza za novu sezonu 2023/24 dostići 1224,5 miliona tona (Mt), povećanje od 6,4% u odnosu na sezonu 2022/23 (1150,7 Mt).

 • Očekuje se da će proizvodnja u Sjedinjenim Državama dostići 389,1 Mt, što predstavlja povećanje od 11,6% u odnosu na prethodnu sezonu (348,8 Mt), dok će Kina povećati žetvu za 1,0% na 280,0 Mt. Predviđa se da će Evropska unija porasti za 19,7% sa 63,4 Mt, dok će Ukrajina, sa 25 Mt, imati pad od 7,4%.

 • Proizvodnja u Brazilu je procenjena na 129 Mt, što predstavlja smanjenje od 3,0% u odnosu na prethodnu sezonu, dok se očekuje da će rod u Argentini dostići 54 Mt, što predstavlja povećanje od 58,8% u odnosu na prethodnu sezonu.

 • Predviđa se da će se svetski izvoz kukuruza povećati za 12,3%, sa 176,6 Mt u sezoni 2022/23. na 198,3 Mt u ovoj novoj sezoni, pri čemu su Sjedinjene Države drugi po veličini izvoznik žitarica, dostižući 53,3 Mt, povećanje od 27,3 % u odnosu na prethodnu sezonu.

 • Očekuje se da će se izvozna ponuda Južne Amerike značajno povećati u Argentini, sa povećanjem od 84,1% u ovoj novoj sezoni sa 40,5 Mt, dok je Brazil procenjen na 55 Mt, što predstavlja smanjenje od 1,8% u odnosu na prethodnu sezonu.

 • Očekuje se da će Kina uvesti 23 Mt kukuruza, što je povećanje od 27,8% u odnosu na prethodnu sezonu (18,0 Mt), dok se očekuje da će Evropska unija smanjiti uvoz za 2,0% sa 24 Mt.

 • Očekuje se da će svetske zalihe porasti za 6,0% na 314,1 Mt. U stvari, za Sjedinjene Države, očekuje se da će se zalihe povećati za 61,4%, dok se očekuje da će se akcije u Brazilu i Kini smanjiti za 16,3% odnosno 0,5%.

Soja

 • Predviđa se da će svetska proizvodnja soje za sezonu 2023/24 porasti za 9,6% u odnosu na prethodnu sezonu, sa 369,7 na 405,3 Mt.

 • Procene za useve u Južnoj Americi pokazuju povećanje od 4,5% za Brazil, koji bi dostigao 163 Mt, dok se za Argentinu predviđa povećanje od 92,0% sa 48,0 Mt.

 • Očekuje se da će Paragvaj povećati svoju proizvodnju za 13,6% u odnosu na sezonu 2022/23 (8,8 Mt), dostižući rod od 10 Mt, vraćajući se na nivoe koji su bili uobičajeni do sezone 2020/21.

 • Ovaj novi izveštaj procenjuje da je usev u SAD iznosio 117,0 Mt, što je povećanje od samo 0,6% u poređenju sa sezonom 2022/23 kada je usev dostigao 116,4 Mt.

 • Izvoznu aktivnost predvodio bi Brazil sa 96,5 Mt, što je rast od 2,7% u odnosu na prethodnu sezonu (94,0 Mt), dok bi Sjedinjene Države dostigle obim izvoza od 50,3 Mt, što predstavlja pad od 6,6% u odnosu na prethodnu sezonu. poslednja žetva (53,9 Mt).

 • Predviđeno je da Argentina izvozi 4,6 Mt, što bi značilo povećanje od 21,1% u odnosu na sezonu 2022/23 (3,8 Mt).

 • Očekuje se da će Kina uvesti 99 Mt, što je količina slična onoj iz prethodne sezone.

 • Očekuje se da će krajnje zalihe soje porasti za 17,6% na globalnom nivou na 121,0 Mt, podržano povećanjem zaliha u Sjedinjenim Državama, Argentini i Brazilu. 

Na ukrajinskom delu Dunava gradi se više od 12 terminala

Na ukrajinskom delu Dunava gradi se više od 12 terminala

 

Više od 12 terminala je trenutno u izgradnji duž ukrajinske obale Dunava. Neki od terminala su već izgrađeni, rekao je Jurij Vaskov, zamenik ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukturu. Prema njegovim rečima, trenutno postoji pojednostavljeni zakon o izgradnji novih terminala, usvojen prošle godine, a lokalne vlasti su spremne da ponude zemljište za izgradnju, tako da je procedura veoma jednostavna.

 

Mnogi učesnici na tržištu trenutno grade logističku infrastrukturu na Dunavu zbog nedovoljnih kapaciteta za skladištenje i izvoz žitarica. Konkretno, Nibulon gradi novi terminal u Izmailu; Kernel Agro Holding je preuzeo rečni terminal Dunav Prom Agro u luci Reni. UDP, Asket Shipping, Danube Logistics Group i drugi takođe razvijaju infrastrukturu na Dunavu.

 

Ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov ranije je govorio o prvim rezultatima pokretanja dodatnih lučkih kapaciteta na Dunavu, uključujući

 

rad više od 20 novih pomorskih terminala;

nove tehnologije pretovara pomoću plutajućih dizalica, mobilnih pretovarivača, skladišnih plovila kao plutajućih skladišta i drugih sredstava;

korišćenje novih privremenih skladišta opremljenih vagama i laboratorijama.

 

U maju su luke Dunavskog regiona pretovarile više od 3 miliona tona tereta, što je za njih apsolutni rekord. Ove godine Ukrajina planira da pretovari najmanje 20 miliona tona tereta Dunavom.

 

Uprkos činjenici da su luke Izmail, Reni i Ust-Dunaisk iskoristile skoro sve svoje kapacitete za rukovanje teretom, još uvek postoji potencijal za dalji razvoj. Konkretno, reč je o modernizaciji i osavremenjivanju lučke infrastrukture, privlačenju investicija za izgradnju novih terminala. Investicioni zahtevi za ukrajinske luke na Dunavu su najmanje 120 miliona dolara.

Aktuelnosti sa svetskog tržišta Analitičari snižavaju prognoze za proizvodnju kukuruza u svetu i SAD u 2023/24 MI

Aktuelnosti sa svetskog tržišta Analitičari snižavaju prognoze za proizvodnju kukuruza u svetu i SAD u 2023/24 MI

Analitičari snižavaju prognoze za proizvodnju kukuruza u svetu i SAD u 2023/24 MI


U junskom izveštaju, stručnjaci IGC-a snizili su prognozu globalne proizvodnje kukuruza u 2023/24 MI za 6 miliona tona na 1,211 milijardi tona, što je 5% više od prošlogodišnjih 1,15 milijardi tona, ali znatno niže od prognoze USDA od 1,223 milijarde tona .
Istovremeno, prognoza svetske proizvodnje pšenice povećana je za 3 miliona tona na 786 miliona tona, što je nešto niže od prošlogodišnjih 788,5 miliona tona, ali premašuje prosečan godišnji nivo. Iako je USDA u junu procenila žetvu pšenice na 800,2 miliona tona.
Prognoza svetske proizvodnje uljane repice smanjena je na 85,9 miliona tona, što je za 10 miliona tona više od godišnjeg proseka, ali 2,4% niže od prošlogodišnjih rekordnih 88 miliona tona, dok USDA procenjuje na 87,2 miliona tona. Razlog za prilagođavanje bilo je toplo i suvo vreme u EU i Kanadi.
Refinitiv Commodities Research je smanjio svoju prognozu proizvodnje kukuruza u SAD u 2023/24 MI za još 11 miliona tona na 364 miliona tona (387,7 miliona tona – USDA), pošto se stanje useva u kukuruznom pojasu značajno pogoršalo, uprkos nedavnim padavinama. Istovremeno, prognoza proizvodnje soje u Sjedinjenim Državama smanjena je za 4 miliona tona na 115 miliona tona (122,7 miliona tona – USDA) zbog propadanja useva u glavnim poljoprivrednim regionima Srednjeg zapada.
Takođe, Refinitiv Commodities Research je smanjio prognozu za proizvodnju kukuruza u Kini za 0,3 miliona tona na 278,2 miliona tona (277,2 miliona tona prošle godine) zbog nedostatka padavina u nekim severnim regionima zemlje.
U Argentini suša odlaže setvu ozimih useva, pa su stručnjaci berze žita u Buenos Ajresu smanjili prognozu površina za sadnju pšenice za još 0,1 milion hektara na 6 miliona hektara

Osvrt na tržište za 20.06.2023.- Cene uljane repice na berzi Euronext aktivno rastu

Osvrt na tržište za 20.06.2023.- Cene uljane repice na berzi Euronext aktivno rastu

Osvrt na tržište za 20.06.2023.- svetsko tržište, Cene uljane repice na berzi Euronext aktivno rastu. Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani

Stratedži Grains smanjuje prognoze za rod žitarica u EU zbog vremenskih neprilika

 

Stratedži Grains snizila je svoje mesečne prognoze za ovogodišnji rod pšenice, ječma i kukuruza u Evropskoj uniji zbog nepovoljnih vremenskih uslova, uključujući sušu u Španiji i severnoj Evropi, saopštila je francuska konsultantska kuća.

 

Smanjeni izgledi za žetvu mogli bi da dovedu do oskudnog snabdevanja kukuruzom, a posebno ječmom, iako se za pšenicu vidi da velike zalihe i spora potražnja za stočnom hranom održavaju dovoljne ponude, navodi se u izveštaju o usevu žitarica.

 

Konsultantska kuća sada predviđa proizvodnju meke pšenice u EU od 128,7 miliona tona u sezoni 2023/24, što je manje u odnosu na 130,0 miliona predviđenih u maju, iako je skoro 3% iznad proizvodnje 2022/23.

 

Stratedži Grains je smanjio izglede za rod ječma u EU za 2 miliona tona na 47,9 miliona tona, prognozira ući oad za više od 6% ispod prošlogodišnje proizvodnje.

 

U Španiji, koju je ove godine pogodila velika suša, žetve pšenice i ječma su viđene „na istorijski niskim nivoima“, navodi se u saopštenju.

 

Što se tiče sušnih uslova u severnoj Evropi, koji su ovog meseca postali fokus evropskog tržišta žitarica, Stratedži Grains je saopštila da smatra da je potencijal prinosa već pogođen u skandinavskim i baltičkim zemljama.

 

Međutim, izgledi za žetvu bili su bolji u Francuskoj i jugoistočnoj Evropi, dodaje se.

 

Konsultantska kuća je smanjila izglede za proizvodnju kukuruza za 2023/24. godinu na 61,2 miliona tona sa 62,1 milion u maju, iako bi to bilo 17% više od prošlogodišnjeg nivoa pogođenog sušom.

 

Prolećna setva kukuruza poremećena je jakim kišama u nekim zemljama, uključujući poplave u Italiji, i veoma sušnim uslovima u Španiji, Poljskoj i severnoj Francuskoj, navodi se u saopštenju.

 

Pored pogoršanja izgleda za žetvu, dostupnost ječma u EU bi bila ograničena manjim rodom koji se očekuju u Britaniji i Ukrajini, koji su redovni dobavljači Španije koja zavisi od uvoza, saopštila je Stratedži Grains.

 

Snabdevanje žitaricama u EU zavisiće i od ukupnog uvoza iz Ukrajine, navodi se, dodajući da privremena zabrana prodaje istočnim državama EU dovodi do većeg tranzita ka zapadu, dok je crnomorski koridor sa Rusijom nastavio da radi neuredno

Aktuelnosti sa svetskog tržišta za 13.06.2023. Junski izveštaj USDA za kukuruz

Aktuelnosti sa svetskog tržišta za 13.06.2023. Junski izveštaj USDA za kukuruz

Povećane procene roda kuruza u junskom izveštaju američkog ministarstva poljoprivrde (USDA)

 

U poređenju sa majskim procenama  , bilans kukuruza za 2023/24 MI  je pretrpeo sledeće promene:

Prognoza  globalne proizvodnje povećana je za 3,14 miliona tona na rekordnih 1,222,77 miliona tona (1,150,73 miliona tona u 2022/23 MI, 1,217 miliona tona u 2021/22 MI, 1,129 miliona tona u 2020/21 MI), posebno za Ukrajinu – za 2,5 do 24,5 miliona tona (27 miliona tona u 2022/23 MI), pošto su farmeri zasejali 4 miliona hektara kukuruzom (4,6 miliona hektara prošle godine). Za SAD, procene su ostale nepromenjene do izveštaja MSG-a o zasejanim površinama, koji će biti objavljen 30. juna.

Procena  svetske potrošnje povećana je za 2,21 milion tona na rekordnih 1206,35 miliona tona (1163,06 miliona tona u 2022/23 MG, 1202,9 miliona tona u 2021/22 MG i 1143,29 miliona tona u 2020/21) kao rezultat povećanja MR uvoza na pozadini pada cena.

Globalna  prognoza izvoza povećana je za 2,5 miliona tona na 197,76 miliona tona (176,37 miliona tona u 2022/23 MG i 204,7 miliona tona u 2021/22 MG), posebno za Ukrajinu – za 2,5 miliona tona do 19(17) miliona tona.

Prognoza  svetskog uvoza  povećana je za 2,5 miliona tona na 187 (175,03 i 184,59) miliona tona, posebno za EU ​​– za 2,5 do 22,5 miliona tona, pošto će ostati značajni obim isporuke iz Ukrajine.

Procena  svetskih krajnjih zaliha povećana je za 1,08 na 313,88 miliona tona (297,41 miliona tona u 2022/23 MG, 306,9 miliona tona u 2021/22 MG i 293,29 miliona tona u 2020/21 MG), što skoro odgovara analitičkim podacima. procena od 313,12 miliona tona, tako da kotacije gotovo da nisu reagovale na podatke izveštaja.

Na čikaškoj berzi, julski fjučersi za kukuruz su u petak pali za samo 1% na 237,9 USD/t (+3,1% za mesec), dok su decembarski fjučersi pali za 0,5% na 208,8 USD (+ 4,2% za mesec), delimično nadoknađujući pad u aprilu. 11% i 11,4%, respektivno.

Na pariskoj berzi, novembarski fjučersi za kukuruz su porasli za 0,6% na 227 evra/t, ili 249,7 dolara/t, dodajući 1,7% za mesec usred suvog vremena i pogoršanja uslova za useve kukuruza u Francuskoj.

Aktuelnosti sa svetskog tržišta za 5.06.2023.

Aktuelnosti sa svetskog tržišta za 5.06.2023.

Nakon porasta cena nafte, kotacije kukuruza su porasle za 2,5% 

Porast cena nafte od 5-5,5% krajem prošle nedelje, kao i suvo vreme u američkom kukuruznom pojasu, podržali su cene kukuruza, iako fizička tražnja nije porasla.

 

U petak su julski fjučersi za kukuruz porasli za 2,8% na 239,8$/t (+3,2% za nedelju i +2,1% za mesec), a decembarski fjučersi su porasli za 2,8% na 239,8$/t na čikaškoj berzi 0,1% na 213,1$ /t (+4,8% i 1,1%). Cene novih useva će verovatno porasti u odnosu na stari rod zbog predviđanja vrućine na Srednjem zapadu SAD.

 

Stručnjaci StoneKs-a podigli su prognozu proizvodnje kukuruza u Brazilu za 2,2 miliona tona na 133,75 miliona tona, što je znatno više od prognoza USDA i lokalnih agencija. Očekivanja o vrhunskom rodu u Brazilu zadržavaju cene kukuruza u SAD. U državi Mato Groso očekuje se povećanje vrućina, ali zahvaljujući dobrom stanju useva i rezervama zemljišne vlage, procene žetve još nisu promenjene.

 

Izvoz kukuruza iz SAD za nedelju od 19. do 25. maja iznosio je samo 187 hiljada tona, a generalno u sezoni 2022/23 – već 38 miliona tona ili 84,6% prognoze USDA.

 

Prema izveštaju USDA Grain Crushings, prerada kukuruza u SAD za etanol u aprilu je pala za 4,7% u odnosu na mart na 10,56 miliona tona, skoro u skladu sa prošlogodišnjim nivoom. Ukupno je tokom sezone u etanol prerađeno 86,4 miliona tona kukuruza, što je 84,8% prognoze USDA.

 

Cene tražnje za kukuruzom za isporuku u dunavske luke ostaju na 170-175 dolara/t, ali je potražnja značajno porasla. U crnomorskim lukama potražnja je takođe porasla, ali ne zadugo, pošto je Rusija ponovo blokirali kretanje brodova kroz žitni koridor.

 

Prema MSG Argentine, u MG 2022/23, od 24. maja, zemlja je izvezla 12,3 miliona tona kukuruza (u poređenju sa 25,8 miliona tona na ovaj datum u MG 2021/22). Terminska prodaja kukuruza za žetvu 2023/24. iznosi 0,2 miliona tona, iako je prošle godine dostigla 1,9 miliona tona. Smanjenja i kašnjenja u berbi ograničavaju snabdevanje kukuruza iz Argentine na svetsko tržište, što će omogućiti ukrajinskim poljoprivrednicima da prodaju preostali kukuruz.