Aktuelnosti sa svetskog tržišta za 15.05.2023.

Kina bi mogla otkazati kupovinu američkog kukuruza pri prelasku na jeftiniji brazilski

Najveći uvoznik kukuruza Kina bi mogla da otkaže dobar deo uvoza žitarica iz SAD jer ta zemlja može jeftinije da kupuje od Brazila i pošto neki lokalni proizvođači hrane za svinje zamenjuju kukuruz pšenicom u svojim obrocima.

Fjučersi za kukuruz u Čikagu bili su pod pritiskom kineskih otkazivanja od 832.000 tona u poslednje tri nedelje. Povećana konkurencija iz Brazila je ukaѕuje na mogućnost da će ove godine preći SAD kao najveći izvoznik.

Kina je u martu počela da kupuje kukuruz, sa kupovinom od skoro 4 miliona tona koju je američka vlada objavila između 14. marta i 14. aprila. Ali američki kukuruz je sada manje konkurentan, u odnosu na brazilski koji je za 30ak dolara po toni jeftinije za isporuku trećem kvartalu, rekli su trgovci. Razlog za otkazivanje je i slaba domaća potražnja za kukuruzom kao stočnom hranom.

„Potražnja za kukuruzom je zaista slaba“, rekao je Vang Sjaojang, viši analitičar kompanije Sinolink Futures u Henanu, jednoj od provincija koje se najviše bave uzgojem žitarica. „Proizvođači stočne hrane koriste mnogo pšenice da zamene kukuruz dok cene i dalje padaju.

Cene pšenice su za oko 180 juana (26 dolara) po toni jeftinije od kukuruza u Henanu, i mogle bi dalje da opadaju jer se na tržištu sprema vrhunska žetva. Pšenica takođe ima veći sadržaj proteina od kukuruza, pa se može koristiti i kao zamena za deo sojine sačme koja se koristi u ishrani.

Svinjari koji se bore sa svinjama čine sve što mogu da smanje troškove stočne hrane, tako da je zamena kukuruza pšenicom prirodan izbor, kažu trgovci i analitičari. Ekonomiji je takođe potrebno više vremena nego što se očekivalo da se oporavi od kovida, što utiče na potražnju restorana za hranom i potrošnju kukuruza za skrob.

Uvoz kukuruza u zemlju dostigao je rekord od preko 28 miliona tona 2021. godine, pre nego što je pao na oko 21 milion tona prošle godine, prema podacima carine. Ulazne pošiljke su bile 7,5 miliona tona u prva tri meseca, što je 6% više nego godinu dana ranije, pri čemu je većina tereta dolazila iz SAD, Brazila i Ukrajine.

Otkazivanje dolazi pošto Kina očekuje veliki rod kukuruza. Poljoprivrednici na severoistoku, najvećem proizvodnom regionu za kukuruz i soju, skloniji su da uzgajaju kukuruz ove godine zbog većeg profita i lakšeg upravljanja, saopštio je CITIC Futures, uprkos nastojanjima vlade da uzgaja više soje.

15. maj 2023
Izvor: 
Bloomberg