Bajdenov pritisak na biogorivo rizikuje da svrgne kukuruz sa prestola kralja američkih useva

Američki farmeri će 2024. posaditi više kukuruza nego soje – kao što su to činili u većini godina više od jednog veka. Ali pored toga, bum zelenog dizela preti da svrgne kralja svih useva.

Plan dekarbonizacije predsednika Džoa Bajdena i ogromne subvencije koje nudi zelenoj energiji povećavaju potražnju za sojinim uljem, ključnim za proizvodnju obnovljivog dizela. To znači da bi stara izreka da američki farmer voli da sadi kukuruz mogla postati istorija, a soja bi u budućnosti zauzela prvo mesto.

„Većina bi videla budućnost u kojoj bi to bio slučaj“, rekao je Pol Mas, glavni izvršni direktor kompanije Scoular Co.

Poticanje biogoriva već je pokrenulo trku za izgradnju fabrika za preradu soje, a kompanije uključujući Cargill Inc. i Bunge Global SA planiraju da prošire kapacitete. SAD trenutno imaju više od 20 projekata za povećanje takozvane drobljenja, koja proizvodi sojino ulje i sačmu koja se koristi za stočnu hranu.

„Kada pogledate sve objekte za drobljenje koji su najavljeni i koji se grade, biće vam potrebno više hektara“, rekao je Mas u intervjuu na godišnjem događaju Nacionalnog udruženja za žito i stočnu hranu u Orlandu prošle nedelje.

Pored velike potražnje za sojinim uljem, potražnja za kukuruzom je ugrožena proliferacijom električnih vozila. Više električnih vozila znači da je manje etanola u zrnu potrebno u transportu.

Američki farmeri su posadili više soje nego kukuruza samo u dve od preko 100 godina. Poslednji put se to dogodilo 2018. godine, kada je površina soje premašila kukuruz za samo 500.000 hektara. Druga prilika je bila 1983. godine, blizu početka krize na farmama.