Globalne zalihe pšenice će se oporaviti nakon višegodišnjeg pada, predviđa Gro

Prema Groovim modelima predviđanja zasnovanim na mašinskom učenju, zalihe pšenice, najrasprostranjenijeg žita na svetu, izgleda da će se oporaviti 2024. godine nakon četiri uzastopne godine pada.

Godine slabe proizvodnje smanjile su globalne zalihe pšenice, isključujući Kinu, na najniži nivo u poslednjih 15 godina. Sada se očekuje da će povoljan početak ozime pšenice u SAD i Rusiji, zajedno sa poboljšanim izgledima za useve zasejane kasnije 2024. u Argentini i Australiji, povećati svetske zalihe.

U SAD, obećavajući uslovi rane sezone — i vremenske prognoze koje trenutno izgledaju povoljne za narednih nekoliko meseci — sugerišu da bi se prinosi tvrde crvene ozime pšenice u SAD (HRV) mogli oporaviti nakon uzastopnih godina suše. Međutim, očekuje se da će zasejane površine biti iste ili nešto niže.

Trenutno, Gro-ov model predviđanja prinosa tvrde crvene zimske pšenice u SAD-u koji uči na mašini predviđa poboljšane rezultate u odnosu na 2023. Prethodne godine El Ninja, uključujući 2019. i 2016., takođe su imale veće prinose u poređenju sa godinama La Ninje, o čemu je Gro pisao ovde.

Rusija je imala četiri rekordna roda pšenice u proteklih osam godina, a rod 2023. bio je blizu rekorda. Do sada povoljni uslovi imaju i naredni rod ozime pšenice, za 2024/25. NDVI, važna mera zdravlja useva, je na jednom od najviših nivoa u poslednjih 20 godina, a vlaga u zemljištu je trenutno adekvatna, navodi Gro-ov Navigator klimatskih rizika za poljoprivredu.

Groov model prognoze prinosa ozime pšenice u Rusiji trenutno predviđa prinose iznad ovog vremena prošle godine, iako se uslovi mogu promeniti kada usev izađe iz stanja mirovanja u proleće.

Izgledi za kinesku žetvu ozime pšenice, koja će biti požnjeta u maju-junu, trenutno izgledaju bolje nego prošle godine, prema Groovom modelu prognoze prinosa pšenice u Kini. U 2023. godini, jake kiše u kasnoj sezoni izazvale su veliku štetu na usevu.

Rod pšenice u Argentini, koji će biti zasejan u periodu maj-jul, takođe bi trebalo da koristi ove godine jer se uslovi poboljšavaju u odnosu na prošlu godinu. Groov indeks suše je daleko od maksimuma iz 2023. godine, a vlaga u tlu se vratila. Prošlogodišnji kasni početak El Ninja došao je prekasno da bi spasio žetvu pšenice u zemlji za 2023. godinu.

U Australiji, El Ninjo ima tendenciju da ima suprotan, negativan efekat na pšenicu, a proizvodnja je u 2023. pala za 37% u odnosu na godinu ranije zbog vrućeg i suvog vremena. Prelazak sa El Ninja na ENSO neutralne uslove — za koje američki centar za predviđanje klime predviđa da će se verovatno desiti u periodu od aprila do juna 2024. — mogao bi pomoći australijskom usevu pšenice koji će biti požnjeven počevši od oktobra.