Hoće li vremenske neprilike uticati na prinos i cenu malina i jagoda?

Neki krajevi zemlje su tradicionalno okrenuti voćarstvu, dok se drugi priključuju proizvodnji voća nakon prošle sušne godine, u kojoj su ratarske kulture i podbacile rodom, a i dostigle nisku cenu.

Moravički i zlatiborski okrug su poznati po proizvodnji malina. Svake godine se oko ove robe vode teški pregovori kada je otkupna cena u pitanju. Na žalost, pre dva dana delove moravičkog okruga je pogodilo nevreme praćeno gradom, čije će se posledice tek videti u berbi. Nisu pomagale ni protivgradne rakete, a ni protivgradne mreže. Proizvođači su svakako u nezahvalnoj i neizvesnoj situaciji, jer ne znaju sa čim će raspolagati kada dođe berba i koliko će ta situacija uticati na formiranje cene. 

Od pre par godina, zasadi maline su se počeli podizati i u Vojvodini. Svakako su u pitanju drugačije sorte malina nego u planinskim predelima, a i mnogi od njih nisu postigli puni rod. Koliko će ti zasadi moći da ublaže eventualni manjak robe i koliko će uticati na cenu, tek ostaje da se vidi.

Jablanički okrug je poznat po proizvodnji voća i povrća. Toplo vreme ove godine doprinelo je tome da jagoda ranije sazri, što je dovelo do toga da se već naprave dogovori oko cene i dinamike isporuke, čak i za izvoz. U svemu tome je jagodare omelo takođe teško nevreme praćeno gradom početkom prošle nedelje. Štete su skoro totalne, a proizvođači su ostali bez zarade kada je jagoda u pitanju.

U poljoprivredi uvek zavisimo od vremenskih prilika. Koji su načini da se kvalitetno i što potpunije zaštitimo? Koliko poljoprivredni proizvođači imaju naviku da osiguravaju useve od elementarnih nepogoda i kakva su im iskustva sa osiguravajućim kućama? Sve su to neka pitanja na koja će se otkriti odgovori kada dođe sezona berbe i kada budemo znali sa kojim količinama jagode i maline raspolažemo, kao i koja cena će se formirati.