Izgledi za žetvu pšenice u Evropi su pomešani nakon vlažnog, toplog vremena

Izgledi za žetvu pšenice u Evropi uveliko variraju jer stalna kiša u Francuskoj i Britaniji povećava šanse za velike gubitke u proizvodnji, dok zemlje poput Nemačke, Poljske i Španije imaju koristi od vlažnih i toplih perioda, kažu analitičari.

Kiša i poremećena jesenja setva na severozapadu već je stavila Evropu na kurs za najmanji rod pšenice od 2020. godine, kada su polja takođe pretrpela vlažne uslove.

U Francuskoj, stanje glavnog useva meke pšenice dodatno je opadalo ovog meseca i zadržalo se na najnižem nivou za četiri godine, prema farmskoj kancelariji FranceAgriMer.

Nakon što je površina zasejana pšenicom naglo opala, rasla je zabrinutost da bi prinosi takođe mogli da stradaju.

„Biće ovo veoma nezgodna godina za prinose, koji će sigurno biti ispod proseka poslednjih godina“, rekao je Fransoa Loran, šef istraživanja u Institutu za useve Arvalis.

Kombinacija viška vlage i blagih temperatura znači da su usevi relativno razvijeni, ali sa slabim korenima, što ih čini krhkim, rekao je Loran.

Kukuruz bi mogao dobiti dodatnu površinu nakon što je nastavak vlažnog vremena ublažio ranija očekivanja da će farmeri posejati više jarog ječma. Arvalis sada očekuje da će površina jareg ječma biti stabilna u poređenju sa prošlom godinom, rekao je Lorent.

U Britaniji, Odbor za razvoj poljoprivrede i hortikulture procenjuje da će površine pšenice ove godine biti smanjene za 15%. Takođe se navodi da je samo 34% pšenice bilo u dobrom ili odličnom stanju do kraja marta, naspram 90% godinu dana ranije.

„Imamo dugotrajno vlažno vreme od jeseni i ovo je zaista uzelo danak“, rekla je Helen Plant, viši analitičar u AHDB.

„Postoji mnogo neuređenih polja i neki usevi su sačuvani zato što su dovoljno dobri ili zato što nije postojala održiva alternativa“, rekao je Plant.

Setva zbog kiše takođe je stavila Nemačku na kurs za manji rod pšenice ove godine, ali su uslovi na polju ocenjeni kao povoljni.

„Generalno gledano, nemački usevi žitarica i uljane repice izgledaju u dobrom stanju i ne vidim rasprostranjene probleme zbog prelivanja vode“, rekao je jedan nemački analitičar za žitarice.

Rast useva je bio oko dve nedelje ispred uobičajenog tempa, rekao je on.

U Poljskoj je postojala slična slika o dobrim uslovima useva i razvoju biljaka oko 2-3 nedelje ispred normalnog, kaže Vojtek Sabaranski iz analitičara Sparks Polska.

„Poljski ozimi usevi izgledaju dobro, nismo imali takvih problema sa kišom kao u nekim zapadnoevropskim zemljama“, rekao je on.

Prolećna setva je takođe protekla po planu i uslovi bi sada trebalo da omoguće početak setve kukuruza, dodao je on.

Na drugim mestima, kiša je ublažila sušu u Španiji, a poboljšani uslovi naveli su analitičare Strategie Grainsa da malo povećaju svoje mesečne prognoze proizvodnje pšenice u Evropskoj uniji.

Analitičari prate prognoze kiše u Rumuniji i Bugarskoj da vide da li to ublažava sušne uslove u istočnoevropskim izvoznicima žitarica.