Kina planira da ubere rekordan rod žitarica ove godine

Proizvodnja žitarica u Kini bi ove godine mogla da dostigne rekordan nivo, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku Kine.

„Značajne količine poljoprivredne ponude i održivi razvoj stočarstva postavili su dobru osnovu za ekonomski oporavak zemlje“, rekao je šef Biroa u sredu na konferenciji za novinare o ekonomskoj situaciji u zemlji za prva tri kvartala.

Ekonomija se oporavlja od štete koju je prouzrokovao Covid-19 u protekle tri godine. Ove godine su po prvi put ukinute stroge mere kontrole Covid-a, a BDP zemlje je u trećem kvartalu porastao za 4,9 odsto na godišnjem nivou.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, proizvodnja letnjeg žita u zemlji smanjena je za 0,9% u odnosu na isti period prošle godine na 292,3 milijarde džina ili 146,13 miliona tona, što je druga najniža proizvodnja u istoriji. Ipak, jesenja proizvodnja ide veoma dobro zbog povećanja setvenih površina i padavina u severnom regionu, pa bi ukupna žetva žitarica ove godine mogla da bude rekordna. Konkretno, proizvodnja ranog pirinča iznosila je 56,7 milijardi džina, što je za 0,8% više nego prošle godine.

Prodaja svinja u zemlji u prva tri kvartala ove godine porasla je za 3,3% ili 16,93 miliona grla na 537,23 miliona grla u odnosu na isti period 2022. U prvom, drugom i trećem kvartalu proizvodnja je porasla za 1,7%, 3,7 % i 4,7%, respektivno, na godišnjem nivou.

Proizvodnja svinjskog mesa u tom periodu porasla je za 1,51 milion tona ili 3,6% na 43,01 milion tona.

Na kraju trećeg kvartala u zemlji je bilo 442,29 miliona svinja, što je za 1,66 miliona grla ili 0,4 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, a mesečno povećanje iznosilo je 7,11 miliona grla ili 1,6 odsto.

Cene živih svinja porasle su za 8,3% u prvom kvartalu, ostale su nepromenjene u drugom kvartalu, au trećem kvartalu pale za 21,5% u odnosu na prethodnu godinu, što je njihovu rentabilnost proizvodnje učinilo negativnom i, shodno tome, smanjilo tražnju za žitom. .