Na tržištu su se pojavile ponude za isporuke žita iz crnomorskih luka Ukrajine

 

Nakon što su dva broda ušla u luku Černomorsk kroz privremeni koridor, natovarena žitom i izašla iz njega, na tržištu se pojavila potražnja za brodskim prevozom u crnomorske luke i ponude za isporuku proizvoda iz njih, prenosi AgriCensus.

Izvori navode da su se na tržištu pojavile ponude, iako nominalne, za isporuke kukuruza na FOB-u Jug, Odesi i Černomorsku po ceni od 183-190 dolara/t i stočne pšenice po 186 dolara/t. Istovremeno, na lukama FOB – Dunav cene stočne pšenice pale su na 166-169 dolara/t, a kukuruza na 177-195 dolara/t.

Cene najbližih proizvođača u regionu su mnogo veće, pa se stočna pšenica u Konstanci nudi po ceni od 235 USD/t FOB, kukuruz po 226 USD/t FOB, kukuruz u CFR Španiji po 240 USD/t.

Dok se najveći deo trgovine zasniva na isporuci kupcu. Neki prodavci nude isporuke iz ukrajinskih luka, ali kupci se plaše rizika i pojave okolnosti više sile.

Potrebne su adekvatne ideje vozarina za prodaju po uslovima isporuke, inače će nivo FOB cena morati još više da se smanji, jer je trenutno vrlo malo brodova spremno da uđe u crnomorske luke Ukrajine, pa su troškovi previsoki.

Tako je cena prevoza lakog broda iz ukrajinskih luka ROS do Španije najmanje 60 dolara/t, dok je prevoz iz Konstance na istoj ruti 21-22 dolara/t.

Prošle nedelje su dva broda, Resilient Africa i Aroiat, uplovila u luku Černomorsk, a sada je Resilient Africa sa pošiljkom pšenice već uspešno prošao Bosfor.

Na tržištu postoje informacije da je iznajmljeno još nekoliko brodova koji će uskoro biti ukrcani u crnomorske luke.