Namere ruskih vlasti da zabrane izvoz žita dovešće do povećanja svetskih cena

Vlasti Ruske Federacije su govorile o mogućoj zabrani izvoza žitarica ukoliko se njihove rezerve u zemlji smanje na kritični nivo od 10 miliona tona, što će omogućiti da domaće potrebe budu zadovoljene u roku od 1,5 meseca. Ali stručnjaci smatraju da je smanjenje zaliha na tako nizak nivo malo verovatno, pa su iznenađeni namerama ruske vlade da uvede zabranu izvoza žitarica, prenosi Forbs.

Generalni direktor Instituta za tržišne uslove poljoprivrede (IKAR) D. Rilko rekao je da zemlja trenutno ima kvotu za izvoz žitarica, a čak i kada je izvoznici iscrpe, preostalo žito će biti mnogo veće od 10 miliona tona. Osim toga, izvoznici trenutno pokušavaju da prodaju što više žitarica kako bi podržali domaće cene u zemlji.

Generalni direktor Analitičkog centra ProZerno V. Petričenko smatra da loše vremenske prilike i ograničenja u izvršenju ugovora već koče izvoz, pa nema potrebe za uvođenjem dodatne zabrane.

Zalihe žitarica u poljoprivrednim preduzećima od 1. septembra iznosile su 39,924 miliona tona. Žetva žitarica u neto masi je prognozirana na nivou od 140 miliona tona, od čega je učešće pšenice 93 miliona tona, što je nešto inferiorno u odnosu na prošlogodišnje rekordne pokazatelje. Zbog toga Ministarstvo poljoprivrede procenjuje izvoz žita iz Ruske Federacije u tekućoj sezoni na 65 miliona tona.

Učesnici na tržištu su ranije očekivali da bi vlasti Ruske Federacije mogle da zabrane izvoz žita iz zemlje kako bi povećale svetske cene hrane, budući da je izvoz pšenice iz Ruske Federacije u tekućoj sezoni 25%, pa će bilo kakva ograničenja dovesti do naglog skoka kotacija, kao što se dogodilo na početku invazije na Ukrajinu. Od svake tone pšenice, Ruska Federacija dobija do 30 odsto cene u vidu izvozne dažbine, pa su vlasti zemlje zainteresovane za rast svetskih kotacija.