Od ponedeljka kreće isplata subvencija od 4000 dinara po hektaru

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede je najavio početak isplate subvencija za primarnu biljnu proizvodnju u iznosu od 4.000 dinara po hektaru obradive površine od ponedeljka, 19.03.2018.

Takođe od ponedeljka, pokreću se subvencionisane kreditne linije za predstojeću setvu. Za lica mlađa od 40 godina, kamatna stopa za te kreditne linije će biti spuštena na 1%, umesto pređašnjih 8% i 9%, dok će za ostala lica kamatna stopa iznositi 3%.

Ministar ocenjuje učinak prva dva IPARD poziva kao solidan.

"Imamo 476 aplikacija za sada. Neko će reći da je to malo, a ja ću vas obavestiti da države u našem okruženju koje su imale pristup IPARD fondovima i ranije, ove godine imaju pozive od 70 ili 80 aplikacija. Mi jesmo duplo veća zemlja od tih država, ali imamo skoro 500 aplikacija. Očigledno da sve ovo ima smisla i na nama je da raspišemo poziv za prerađivačke kapacitete, a biće ukupno sedam poziva do kraja godine", naglasio je ministar poljoprivrede.

Naglašena je potreba za sistemom po kome bi subvencionisani dizel bio dostupan onima koji se zaista bave samo poljoprivredom, kako ne bi dolazilo do zloupotreba. Takav sistem bi bio potpuno pouzdan. 

"Radimo na tome sa Ministarstvom finansija i sa svim asocijacijama poljoprivrednika, jer to je jedno veoma kompleksno pitanje. Moramo da razdvojimo one koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom od onih koji su upisani registar poljoprivrednih gazdinstava, jer se mnogi od njih suštinski ne bave tim poslom", kazao je Nedimović.