Osvrt na nedelju iza nas 15.04.-19.04.2019. - voće i povrće

Nedelju za nama u zbivanjima sa ponudom povrća  na domaćem tržištu obeležio je pad cena, jer se rane sortu svih kultura nude aktivnije, a cene pri tom padaju. Mladi krompir se nudio po ceni od 120-140 din/kg+PDV,  kupus se nudio po ceni od 60-70 din/kg+PDV,  praziluk se nudio od 120,37 din/kg+PDV,  španat se nudio od 80-90 din/kg+PDV, mladi luk po ceni od 27-32 din/veza+PDV, cvekla se nudila po ceni od 50 din/kg+PDV, blitva se nudila po ceni od 22,15 din/veza+PDV, rotkvica je bila u ponudi po ceni od 27 din/veza+PDV i zelena salata se nudila od 22-23,15 din/kom+PDV. Tražnja je uglavnom u ravnoteži sa ponudom, te se trgovanja na terenu odvijaju u skladu sa ponuđenim cenama i neđto niže , za veće količine.

Od voća na domaćem tržištu i dalje dominira ponuda jabuke konzumne, Ajdared i Zlatni delišes, koja se kreće u ponudi po ceni od 20-25 din/kg+PDV, a ponuđene količine iz domaće proizvodnje se iz dana u dan smanjuju, te je aktivan uvoz jabuka , a javljaju se u ponudi i prve jagode iz plastenika.

Sagledavajući tokove trgovanja povrća i voća u našem regionu tokom prošlog meseca, naglasili bismo kulture koje su se uvozile iz zemalja okruženja, Grčke, Makedonije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, a to su :crni luk-sve vrste, beli luk, arpadžik, kupus, karfiol, krastavac, šargarepa, plavi patlidžan, rotkvice, celer, španat, pasulj, boranija, paradjy kao i smrznuti grašak i kukuruz šećerac.