Osvrt na nedelju iza nas 21.05.-25.05.2018. - pšenica

Preko mreže informacija u poljoprivredi i prehrani, Info Tim Logistike, ponuđene cene pšenice kretale su se u rasponu od 17.6-19.3din/kg+PDV u zavisnosti od kvaliteta i pariteta. U ponudi smo imali i pšenicu sa proteinom minimum 10%, koja je i bila ponuđena po ceni od 17.6din/kg+PDV. U razgovoru sa saradnicima smo došli informacije da se pšenica tog kvaliteta trgovala po ceni od 17.9din/kg+PDV. Pšenica srps kvalieta se trgovala po ceni od 18.3din/kg+PDV, pšenica sa proteinm minimum 13% trgovana je po ceni od 18.5din/kg+PDV. Takođe, preko Info Tim Logistike, beleženo je i trgovanje stočnom pšenicom po ceni od 18.3din/kg+PDV, ali franko kupac. S obzirom da će okvirno kroz nekih mesec dana biti i žetva pšenice, počeli su u većoj meri saradnici da se raspituju oko cena u žetvi i oko cena u terminskim isporukama. Informacije kojima za sad raspolažemo jesu da se očekuje da će cena pšenice u žetvi biti 16din/kg+PDV, a ukoliko je pšenica boljeg kvaliteta i iznad prethodno pomenute cene.

Terminski ugovori zaključeni u toku prethodne nedelje za pšenicu, na čikaškoj i francuskoj berzi, beleže rast za budući vremenski period.

Kretanje cena za pšenicu na stranim berzama možete pratiti na sajtu Info Tim Logistika na stranici www.infotim.rs/pregled_znacajnijih_svetskih_berzi