Osvrt na nedelju iza nas 22.04.-25.04.2019. - voće i povrće

Nedelju za nama preko sistema Info Tim Logistika, ponuda povrća je bila aktivna, sa primetnim padom cena u ponudi, te se krompir mladi nudio po ceni od 100-120 din/kg+PDV, krompir beli se nudio po ceni od 45-46,3 din/kg+PDV, spanać se nudio po ceni od 75-78 din/kg+PDV, rotkvica se nudila po cenoi od 25-27 din/veza+PDV, luk mladi se nudio po ceni 28-37 din/kg+PDV, dok se peršun, I klasa, kalibriran nudio po ceni od 900 din/kg+PDV. Tražnja povrća se u odnosu na prošlonedeljna zbivanja  povećala, te su i realizacije na terenu bile u skladu sa ponuđenim cenama, a trgovalo se  većim  količinama na terenu kakao saznajemo od saradnika, na šta su uticala i ova praznična zbivanja.

Od voća na domaćem tržištu, uglavnom dominira ponuda jabuke konzumne, Ajdared, po ceni od 22-25 din/kg+PDV, a sve češće se susrećemo sa aktivnom ponudom uvoznih jabuka čija je cena u ponudi i do 35 din/kg+PDV, kako smo obavešteni od saradnika sa terena.

Sagledavanjem tokova izvoza povrća za mesec mart, možemo istaći da je aktivan  izvoz sadnica jezgrastog i jestivog voća, izvozio se vlašac, krompir, crni luk i praziluk, kupus , celer, repa ugarnjača, pečurke, trufla, a od smrznutog programa najviše je išao pasulj i boranija, kao i slatka paprika kuvana na vodi ili na pari. Zemlje u koje se izvozilo su uglavnom u našem bližem okruženju, Bugarska, Albanija, Grčka, Mađarska, Makedonija,Hrvatska.