Osvrt na nedelju iza nas 28.05.-01.06.2018. - voće i povrće

Kada je voće u pitanju, očekuje se sledeća nedelja i početak berbe višnje i maline. Berba trešnje je pri kraju i cena koja je postignuta je 60din/kg+PDV, čime su proizvođači prilično zadovoljni. Tek nas očekuje sezona breskvi i jabuka, pa možemo očekivati nova dešavanja na tržištu voćem.

U iščekivanju berbe maline i višnje, proizvođači u strahu od otkupne cene. U nekim delovima Srbije, berba počinje već početkom sledeće nedelje. Poljoprivredni proizvođači su prilično nezadovoljni naznakama cena i poneki čak pozivaju i na bojkot berbe. Sa druge strane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je donelo odluku o formiranju radnog tela za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Republici Srbiji .Kada je ostalo voće u pitanju, berbe jagode i trešnje su već pri kraju i cena je u blagom padu.

Kada je povrće u pitanju, imali smo u ponudi crni luk po ceni od 25din/kg+PDV, a beli luk po ceni od 200din/kg+PDV. Svakako se očekuje povećana tražnja za svim vrstama povrća, kako dani budu odmicali, prvenstveno za domaćim paradajzom, koji stiže za nekih 7-10 dana.

Povećana je ponuda i ostalog voća i povrća, pa se tako u ponudi, pored trešnje i jagode, našao krompir beli i crveni, tikvice i krastavac. 

Krajem nedelje smo saznali, berba jagode je pri kraju, tako da manji proizvođači mogu prikupiti od 300-500kg za neka dva do tri dana. Cena je drastično pala u odnosu na početak sezone, pa se tako jagoda preko Info Tim Logistika nudila po ceni od 140din/kg sa urračunatim PDV-om. 

Primat u ponudi voća preko Info Tim Logistika je sada preuzela trešnja, koja se danas nudila po ceni od 185din/kg+PDV. Očekuje se početak berbe maline i kupine za kraj ovog meseca i početak sledećeg.

Od povrća se danas nudio konzumni krastavac, po ceni od 30din/kg+PDV. Očekuje se veća ponuda krastavaca, kao i ponuda paradajza iz plastenika.

Sve informacije na dnevnom nivou vezane za voće i povrće možete pratiti na www.infotim.rs/aktuelne_informacije_iz_poljoprivrede