Osvrt na nedelju iza nas 28.12.-31.12.2020.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

U toku nedelje oglašene cene za soju zrno bile su 52-52,8 din/kg+PDV. Koliko smo saznali sa terena saradnici su na početku nedelje pregovarili na cenu od 52 din/kg+PDV. Kad posmatramo izveštaje sa čikaške berze tokom nedelje beležen je rast cene za sojino zrno, kao i na milanskoj berzi beležen je rast cene u odnosu na prethodnu nedelju. Tako da nam u narednom periodu ostaje da ispratimo kako će se to odražavati na naše tržište.

KUKURUZ

Poslednje nedelje u godini, u pretprazničnoj atmosferi ponuda merkantilnog kukuruza je bila manja u odnosu na prethodni period. Konkretna aktivnost na relaciji kupac-prodavac je bila smanjena, što se moglo i očekivati obzirom na period godine. Međutim, i u ovoj teškoj godini merkantilni kukuruz je roba koja je beležila rekordne količine u izvozu, a takav trend se očekuje i u narednoj godini. Što se cene kukuruza tiče tokom nedelje se kretala u rasponu od 18,8-19,5 din/kg+PDV, što je blagi rast cene u ponudi na samom kraju nedelje. Cena kukuruza za CPT luka, prema rečima naših saradnika, se kretala od 19,1-19,2 din/kg+PDV.

PŠENICA

Tokom nedelje i po pitanju ove merkantile tržište je bilo mirno, konkretni dogovori su izostali i odloženi su za period posle praznika. Međutim, primetno je veće interesovanje za hlebnim zrnom u smislu trenda cene zbog informacije o uvođenju takse u Rusiji na izvoz pšenice. Cena pšenice na domaćem tržištu se kretala od 20,5-21 din/kg+PDV.