Osvrt na tržište za 01.04.2020. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Ponuda kukuruza je bila dobra, a cene u ponudi su se kretale od 15,8-16.1 din/kg+PDV. Potražnja je takođe velika, ali su kupci uglavnom spremni da plate do 15,8 din/kg+PDV, a po toj ceni je i prijavljeno trgovanje. Kako saznajemo od saradnika postoji i dosta opreznosti oko nabavke bilo koje robe, zbog logistike i u uslovima vanrednog stanja.

PŠENICA

Što se pšenice tiče, potražnja je pojačana i veća je u odnosu na ponude. Međutim, na terenu se trguje sa pšenicom a kupci uglavnom pokušavaju da nabave robu od svojih stalnih dobavljača. Prijavljeno je trgovanje po ceni od 19,2 din/kg+PDV, ali se nezvanično na terenu trgovalo i po cenama od 20-20.5 din/kg+PDV, gde je cenu određivao kvalitet pšenice. Firme koje rade izvoz su takođe zainteresovane za nabavkom pšenice.

SOJA ZRNO

Soja se i danas nudila na cenu od 40 din/kg+PDV, mada po recima ponuđača, slabo je bilo odaziva i pregovora. Tako da se današnja ponuđena cena nije našla u realizaciji. Što se tiče nedeljnog preseka sa milanske berze, uočavamo rast cene soje u odnosu na predhodnu nedelju.