Osvrt na tržište za 04.03.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Prilično aktivno tržište za prvi radni dan u nedelji. Cene u ponudi, što se tiče merkantilnog kukuruza u rasponu od 15,2-15,8 din/kg+PDV. Prijavljeno je trgovanje veštački suvim kukuruzom po ceni od 15,2 din/kg+PDV. Međutim, cene kukuruza, kako saznajemo na terenu, su nestabilne, pa je bilo ponuda od strane kupaca za nabavkom po cenama od 14,8-14,9 din/kg+PDV. U ovom periodu je cena kukuruza u padu i na dunavskim lukama, a cena koju će kupac platiti zavisi i od pariteta, tj.troškova prevoza robe.

PŠENICA

Kao i kod kukuruza kada je cena u padu i nema većeg trgovanja ovom robom, ponuđena je pšenica u rasponu cena od 21-22,8 din/kg+PDV, gde razliku u ceni određuje kvalitet pšenice. Prijavljeno je trgovanje manje količine pšenice protein min.12% po ceni od 22,4 din/kg+PDV, gde je kupac mlin.

JEČAM

Sam početak nedelje ostavio je prostora da se ponude jače cene za ječam. Tako da je ponudjena cena išla od 22-23,5 din/kg+PDV. Ali, na ove cene nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je realizacija izostala.

SOJA ZRNO

Na početku nedelje verujemo da su i sami ponuđači hteli da vide kako će se izdefinisati cena za ovu nedelju, pa su mahom svoje ponude ostavljali bez definisane cene. Rukovodeći se prošlonedeljnim realizacijama cena za soju je u rasponu cena od 38-38,1 din/kg+PDV.