Osvrt na tržište za 06.12.2022.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

Po povratnim informacijama od naših saradnika, dolazimo do saznanja da je i dalji trend pada cene u nabavci. Kupci se više izgovaraju da je slab obim kupovine, da se pre snabdevaju količinama iz uvoza. Okvir cene po kojima bi pregovarali je 65 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Ponudjači i dalje nezadovoljni trenutnim stanjem na tržištu soje imaju strpljenja i nadaju se stabilizaciji situacije.
 

KUKURUZ

Potražnja za kukuruzom je i danas slabija u odnosu na ponudu, pa se na tržištu veštački suv kukuruz nudio po ceni od 32 din/kg+PDV a, cena koja je postignuta u trgovanju je 31,5 din/kg+PDV. Trguju se manje količine zrna kukuruza jer ponuđačima ne odgovara trenutna cena ove merkantile, dok trgovci s druge strane imaju malo upita od strane svojih kupaca, ali i nestabilna cena kukuruza je još jedan od razloga manjeg obima trgovanja.

PŠENICA

Merkantilna pšenica 11,5% proteina je ponuđena na tržištu po ceni od 34 din/kg+PDV, ali velikog odziva od strane kupaca i dalje nema. Pšenica sa 13% proteina je ponuđena po ceni od 36 din/kg+PDV, i po ovoj ceni je prometovana manja količina ove merkantile. Potražnja je kao i kod kukuruza jako slaba.