Osvrt na tržište za 09.03.2021.-komponente za stočnu hranu i stoka

SOJINA SAČMA

Usled rasta cena sojinog zrna i sojina sačma beleži porast zvaničnih cena tokom današnjeg dana. U Velikom Gradištu, Bečeju kao i u Obrenovcu danas beležimo promenu cena sojine sačme, zvanične cene sojine sačme u ponudi od danas su 67 din/kg+PDV. Poneka ponuda manjih količina danas se mogla naći po nešto nižim cenama. U Somboru danas beležimo ponudu sojine sačme po oglašenoj ceni od 64,3-64,5 din/kg+PDV. Takođe, i u Vrbasu beležimo ponudu sojine sačme po ceni od 64,2 din/kg+PDV. Danas beležimo manju ponudu sojine sačme, dok se kako kažu cena po fabrikama ne izdefinišu.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Suncokretova sačma i pored slabog interesovanja i povećane ponede i dlaje beleži isti trend ponuđenih cena bez zvaničnog pada cena u ponudi. Danas beležimo ponudu suncokretovu sačmu u Novoj Crnji kao i u Zrenjaninu u rasponu oglašenih cena od 34-34,5 din/kg+PDV. U Velikom Gradištu usled malih raspoloživih količina i dalje je aktuelna ponuda po zvaničnoj ceni od 35 din/kg+PDV. Kako saznajemo od saradnika na terenu, suncokretova sačma dogovarala se po ceni od 33,9 din/kg+PDV.

STOKA

Tovne svinje iz otkupa su se oglašavla na cenu od 130 din/kg+PDV, tovne svinje sa mini farme su se oglašavale na cenu od 140 din/kg+PDV. Tovne svinje sa farme su se oglašavale u rasponu cena 150-155 din/kg+PDV. Koliko mozemo da uvidemo, trend je stagnacije cena., iako oglašivači pokušavaju sa jačim cenama u ponudi.