Osvrt na tržište za 11.01.2024.- žitarice i uljarice

KUKURUZ

U ovom periodu praznika, aktivnosti na relaciji kupac-prodavac su smanjene, pa je tržište tokom ove, ali i prošle nedelje skoro pasivno. Merkantilni kukuruz, prirodno suv je ponuđen na tržištu u rasponu cena od 17,6 do 18 din/kg+PDV. Trgovano je manjim količinama po ceni od 17,6 do 18 din/kg+PDV. Kukuruz do 16% vlage je ponuđen po ceni od 17 din/kg+PDV, na paritetu Braničevskog okruga. Izvoznici uglavnom tovare i isporučuju dogovorene količine, pa je potražnja s njihove strane smanjena. 

PŠENICA

Merkantilna pšenica je ponuđena na tržištu u rasponu cena od 19,3 do 19,7 din/kg+PDV, dok je stočna pšenica ponuđena po ceni od 18,5 din/kg+PDV. Potražnje za pšenicom je bilo, tražena je uglavnom pšenica slabijeg hektolitra, ali i manje količine mlinske pšenice. U trgovanju, cena koja je postignuta, za SRPS kvalitet je od 19,3 do 19,5 din/kg+PDV. Za stočnu pšenicu, kupci su bili spremni da plate oko 18 din/kg+PDV. Kao i kod kukuruza, tržište je još uvek pasivno.

D.P.

SOJA

Za danas, soja je ponuđena po ceni od 53 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Kupci iz dana u dan pokušavaju da plaćaju niže cene ove uljarice. Za danas smo imali trgovanje soje po ceni od 52,3 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. 

G.J.