Osvrt na tržište za 12.08.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Danas beležimo manju ponudu kukuruza u odnosu na prethodnu nedelju. Većina ponuđača žali se na pad cene i ne žele da prodaju trenutno kukuruz osim ako ne moraju, većina se odlučuje da ipak malo sačeka da vidi da li je ovaj pad cene trenutan. Danas beležimo ponude kukuruza u rasponu cena od 15-15,5 din/kg+PDV. Kukuruzom se danas trgovalo po ceni od 15,05-15,1 din/kg+PDV na paritetu Južnog Banata. Na ostalim paritetima klijenti kažu da su od kupaca dobijali cene od 14,5-15 din/kg+PDV.

PŠENICA

Pšenica se danas nudila uglavnom bez naznačene cene u ponudi, s obizrom na početak nedelje. I dalje stoji izgovor da su izvoznici puni robe za koju čekaju datume isporuke. Mlinari su nabavili prve količine za početak meljave nove pšenice. Ponuđene cene uglavnom su bile za pšenicu sa min 12%proteina i cene su išle do 18,3 din/kg+PDV.

JEČAM

Ječam se nudio po ceni od 16 din/kg+PDV i to u braničevskom okrugu. I oko nabavke ove robe stoji isti odgovor, kupci su se snabdeli nekim količinama i samo će vršiti isporuku kako im šta bude odgovaralo.

SOJA ZRNO

Soja zrno se danas nudila bez definisane cene u ponudi. Kako čujemo sa terena, neki kupci su trazili da plate 35 din/kg+PDV, mada na tu cenu nije bilo trgovanje.

SUNCOKRET

Suncokret rod 2019 se i danas nudila u rasponu cena 31,82-33 din/kg+PDV. Uglavnom su ponude bile iz južnog Banata. Operativnost robe očekuje se za nekih 10-15 dana. Što se tiče cena sa koljima su otkupljivači startovali su u rasponu cena 33-34 din/kg sa uračunatim PDV-om.