Osvrt na tržište za 13.06.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Cene kukuruza u ponudi su se danas kretale od 15,7-16,1 din/kg+PDV za prirodno suv, a veštački osušen kukuruz je nuđen u rasponu cena 15,2-16,2 din/kg+PDV. Prijavljeno je trgovanje manjih količina ove robe, tako da je za veštački suv kukuruz prijavljeno trgovanje po ceni od 15,2 din/kg+PDV, u severnoj Bačkoj, i 15,7 din/kg+PDV u srednjem Banatu. Trgovalo se i prirodno suvim kukuruzom po ceni od 15,7 din/kg+PDV. Što se tiče cena za CPT luka nije bilo promena. Potražnja za ovom merkantilom je i dalje prisutna.

PŠENICA

Danas je ponuda merkantilne pšenice rod 2018 bila dosta slaba. Cene u ponudi i dalje do 24 din/kg+PDV. Kako se približavamo žetvi, sve je manje ponuda stare pšenice, ali i kupci ne žure sa kupovinom. Interesovanje za pšenicom rod 2019. je sve veće, i naravno glavna tema je cena, prinosi, i kvalitet budućeg roda.

JEČAM 

Ječam se danas nudio na cenu od 19,8 din/kg+PDV. Ovo je bila ponuda za rod 2018. Što se tiče ječma rod 2019, kako saznajemo sa terena vec danas su uradjeni prvi otkosi. Krenule se i prve ponude, mada bez definisanih cena. Čekaju se i prve cene u otkupu, mada po njihovim rečima to će se tek desiti kada krenu prvi prijemi roba.

SOJA ZRNO 

Soja se danas nudila u rasponu cena 37-39 din/kg+PDV. Kako saznajemo sa terena jedan od većih prerađivača se namirio potrebnim količinama soje za neki naredni period. Tako da već osetimo na tržištu smanjeni obim tražnje, pa samim timei trgovanja. Nešto od realizacije prošlo je 37 din/kg+PDV.