Osvrt na tržište za 14.08.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Danas beležimo malu veću ponudu u odnosu na jučerašnji dan. Kukuruz prirodno suv danas se nudio po ceni od 15 din/kg+PDV, dok se veštački suv kukuruz nudio po ceni od 15,2 din/kg+PDV. Tokom dana ne beležimo konkretno interesovanje kupaca za nabavkom kukuruza kao ni izražavanje nekih cena po kojoj bi on mogao da se radi trenutno. Cena kukuruza na čikaškoj berzi u padu je od ponedeljka, takođe kako kažu izvoznici da uopšte nemaju upita kao ni mogućnost sklapanja ugovora za kukuruz rod 2018, da su svi upiti i tražnje orijentisani na sklapanje ugovora za kukuruz rod 2019.

SOJA ZRNO

Soja se nudila u rasponu cena od 35-36 din/kg+PDV. Ova donja cena od 35 din/kg+PDV ponuđena je za količinu od 85t u Sremu. Po rečima prodavca bilo je pregovora, ali nisu zakljucili trgovanje. Tako da i dalje ostaje velika ponuda soje zrna, slaba traznja.

PŠENICA

Pšenica se nudila i danas u velikom obimu. Ponuđene cene bile su za pšenicu SRPS kvaliteta  u rasponu cena 17,3-17,6 din/kg+PDV, za stočnu pšenicu 16,8 din/kg+PDV i za pšenicu proteina min 13 po ceni od 18,6 din/kg+PDV. Kako saznajemo sa terena od sledeće nedelje najavljuju se nabavke pšenice za neke mlinova, tako da se nadamo da će i konkretnijom tražnjom-cene u trgovanju biti realnije.

SUNCOKRET

Suncokret se nudio po ceni od 33 din/kg+PDV i dalje ponuđači ostavljaju ove ponude u Južnom Banatu. Po rečima naših saradnika i kako saznajemo sa terena, mahom se plaća 25 din/kg+PDV kao akontna cena, mada do kraja nedelje očekujemo i zvaničnu otkupnu cenu jedne od većih uljara kod nas.