Osvrt na tržište za 17.09.2020.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

Soja zrno je danas svakako bila jedna od glavnih tema. Oglašivači su postavljali oglas na cenu od 43 din/kg+PDV i 43 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Kako saznajemo sa terena jedan od razloga za povećanje cene, je i manjak količina u žetvi. Kako imamo povratnu informaciju uslovi i cene u otkupu se nisu promenili u odnosu na rast cene soje u ponudi.

SUNCOKRET

I dalje je glavno i osnovno pitanje da li se definisala konačna cena za suncokret rod 2020. Oglašene količine su bez definisane cene u ponudi.

KUKURUZ

Žetva kukuruza se nastavlja i ponude novog roda su zadovoljavajuće, a što se cene u ponudi tiče, kreću se od 15,3-16 din/kg+PDV. Potražnja je pojačana a cene koje su danas mogle biti postignute, prema rečima naših saradnika, za kukuruz do 14% vlage su 15,3-15,5 din/kg+PDV, a za kukuruz sa vlagom do 16%  do 14,9 din/kg+PDV.

PŠENICA

Merkantilna pšenica već duži vremenski period nema promena u ceni, a potražnja je sporadična. Međutim, u narednom periodu očekujemo veće interesovanje za hlebnim zrnom. Danas su naši saradnici prijavili dogovor za pšenicu 13% proteina po ceni od 18.3 din/kg+PDV.