Osvrt na tržište za 19.03.2018. - loše vreme uzrokuje slabije trgovanje

KUKURUZ

Prijavljeno trgovanje i prirodno i veštački suvog kukuruza,raspon cena 17-17.1din/kg+PDV.Ponuda je bila odlična obzirom na vremenske prilike i da je prvi radni dan u nedelji. Stiče se utisak da su kupci bili uzdržani, pratili su ponude i cene.

PŠENICA

Bez promena u realizacijama. Za pšenicu se pregovaralo se po ceni od 16.8din/kg+PDV, ali su cene išle i iznad 17din/kg+PDV,u zavisnosti od kvaliteta pšenice, načina skladištenja i pariteta.

SOJA ZRNO I JEČAM

Početak nedelje, a pored toga i lošiji vremenski uslovi, uslovili su smanjenu ponudu i potražnju soje zrna i ječma na današnji dan. Nadamo se da će se vremenske prilike popraviti i povećati operativnost robe.

SAČME

Danas u ponudi sojina sačma domaća rinfuz Vrbas po ceni od 46.8-47din/kg+PDV. Ponuđene cene za sojinu sačmu uvoznu rinfuz Bimal danas su 47-48.3din/kg+PDV. Ponuđena cena za uvoznu sačmu indijsku rinfuz 44% proteina za danas je 47.5din/kg+PDV. Za danas je prijavljena realizacija sojine sačme rinfuz Bimal na terenu po ceni od 47din/kg+PDV.

Ponuđene cene za suncokretovu sačmu domaću rinfuz iz Vrbasa po ceni od 17din/kg+PDV, za sačmu iz Dijamanta po ceni od 16.9-17.5din/kg+PDV, za suncokretovu sačmu iz Sombora po ceni od 17-17.4din/kg+PDV.

STOKA

Prijavljeno trgovanje za danas za farmske tovljenike u Severnoj bačkoj je 153din/kg+PDV. U Rasinskom okrugu se tovne svinje iz kategorije otkupa trguju po ceni od 130-140din/kg+PDV, dok se prasad rešavaju u rasponu od 240-280din/kg sa uračunatim PDV-om, na pijacama u zavisnosti od težine prasadi. Slaba je ponuda prasadi što je uslovilo i rast cene u odnosu na prethodnu nedelju. Ide izvoz muških prasadi za crnu Goru, po ceni od 2.40e/kg, odnosno 280din/kg sa uračunatim PDV-om.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je dva konkursa 1.Konkurs za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje. 2.Konkurs za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je tri pravilnika 1. Pravilnik o utvrđivanju monitoringa bezbednosti hrane za životinje za 2018.godinu. 2. Pravilnik o izmenama pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla. 3. Pravilnik o izmeni pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela. Više na www.infotim.rs/propisi.php