Osvrt na tržište za 19.08.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Slabija ponuda merkantilnog kukuruza rod 2018., za početak nedelje. Potražnja je takođe slaba tako da, kako saznajemo od naših saradnika, nije bilo trgovanja danas. Ponuđen je kukuruz na zeleno po ceni od 14 din/kg+PDV, a cena kukuruza rod 2018., se kretala u ponudi od 14,85-15,5 din/kg+PDV. Prema povratnim informacijama od strane naših korisnika na paritetu Srema se pregovaralo po ceni od 14,9 din/kg+PDV.

PŠENICA

Kao i kod kukuruza, stiče se utisak da je potražnja smanjena. Mlinska industrija je verovatno snabdela svoje potrebe za izvestan period a izvoznici nemaju upite za izvoz. Na tržištu je ponuđena pšenica različitog kvaliteta u rasponu cena od 17,7-18,5 din/kg+PDV. Ponuđači nisu zadovoljni trenutnim interesovanjem za ovom robom. Stočna pšenica je ponuđena po ceni od 16,5 din/kg+PDV, a kako nam saradnici javljaju pregovaralo se po ceni od 16,3 din/kg+PDV.

SOJA ZRNO

Već duži vremenski period interesovanje za nabavkom ove uljarice je slabo, pa shodno tome i cena ove robe je slaba. Cene u ponudi se kreću od 35-35,5 din/kg+PDV, ali se pregovori vode po ceni od 34,8 din/kg+PDV.

SUNCOKRET

Proizvođači uglavnom najavljuju i odlažu skidanje suncokreta za kraj ove nedelje ukoliko nas vreme posluži. Prve, male probne količine na nekim paritetima koje su skidane uglavnom su imale povećanu vlagu pa su prevožene i rešavane odmah. Danas beležimo ponude suncokreta u Južnom Banatu sa isporukom od 23.08. kao i ponudu suncokreta u Sremu sa isporukom od 29.08. Takođe, beležimo i jednu operativnu ponudu, u Sremu, 660t, sa dinamikom isporuke po dogovoru. suncokret se danas nudio po ceni od 31,5-32,4 din/kg+PDV. Prijavljenih trgovanja i dogovora za danas nismo imali, kupci se uglavnom drže akontacionih cena od 25-26 din/kg+PDV i toliko su spremni da plate suncokret.