Osvrt na tržište za 20.03.2023.-žitarice i uljarice

SOJA

Za sam početak nedelje nemamo drugačiju sliku nego prethodne nedelje, da se soja samo nudila, a da su bili mali obimi trgovanja. Po rečima prodavaca soju ne bi pregovarali niže od 64-65 din/kg+PDV. Kupci su prisutni na terenu, ali ne kupuju sve što se nađe u ponudi.
G.J.
 

KUKURUZ

Ni početkom ove nedelje na tržištu nije drugačija slika u odnosu na prošli period. Ponuda kukuruza dominira nad potražnjom a, cene u ponudi i trgovanju su niže. Kukuruz SRPS kvaliteta je ponuđen u rasponu cena od 25 do 25.5 din/kg+PDV, dok je za kukuruz do 16% vlage ponuđena cena od 24 do 25 din/kg+PDV. Cene u realizaciji se kreću od 24 do 25 din/kg+PDV. Prema informacijama koje dobijamao u razgovoru sa saradnicima, kupci im nude i cene ispod 24 din/kg+PDV za kukuruz do 16% vlage.

PŠENICA

Danas je bilo interesovanja od strane kupaca za nabavkom merkantilne pšenice ali, uglavnom je bilo tražnje za pšenicom slabijeg kvaliteta. Pšenica do 11.5% proteina je ponuđena po 25 din/kg+PDV i, po toj ceni su i istrgovane manje količine. Pšenica sa proteinima 12, 13% ponuđena je po ceni od 27 din/kg+PDV.
D.P.