Osvrt na tržište za 20.08.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Slaba potražnja za merkantilnim kukuruzom rod 2018. drži cenu u ponudi, u rasponu od 15-15,5 din/kg+PDV, bez povratne informacije od strane naših saradnika o trgovanju. Nezvanično, na terenu se pregovara i dalje po cenama od 14,9-15 din/kg+PDV. Očekivani dobar novi rod kukuruza takođe utiče na kompletno trenutno stanje ove robe.

PŠENICA

I ova primarna kultura beleži trend stagancije cene koja se kreće u rasponu 17,5-18 din/kg+PDV  što je na višednevnom nivou. Potražnja je slaba i od domaćih kupaca ali i izvoznika.

SOJA ZRNO 

Već izvestan period ova uljarica beleži trend pada cene i slabe potražnje. U ponudi cene soje se kreću od 34,8-35,5 din/kg+PDV.

SUNCOKRET

I danas beležimo ponudu suncokreta po ceni od 31,5-33 din/kg+PDV. Prijavljenih trgovanja za danas nismo imali. Stiče se otisak da se ponuđači spremaju i polako kreću ili su krenuli sa žetvom i raspituju se za uslove i cene po kojima bi mogli da istrguju. Kupci se uglavnom i dalje izjašnjavaju da suncokret plaćaju po akontacionim  cenama od 25-26 din/kg+PDV. Takođe, na terenu saznajemo i da poneke firme daju svojim koperantima akontacione cene od 30 din/kg+PDV. Cene i uslovi razlikuju se od firme do firme i u zavisnosti od toga da li su pravljeni terminski ugovori i koje su količine u pitanju kao i bližina kupca i prodavca. Značajnije informacije očekujemo krajem ove ili početkom sledeće nedelje kada ćemo po najavama proizvođača imati i veće količine suncokreta u ponudi.