Osvrt na tržište za 21.08.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Trend slabe potražnje se nastavlja. Cene kukuruza u ponudi se kreću od 15-15,1 din/kg+PDV, ali kako saznajemo od saradnika danas se za kukuruz mogla postići cena od 14,7-14,9 din/kg+PDV. Interesovanje za terminsku prodaju budućeg roda postoji i od strane proizvođača kao i od strane kupaca.

PŠENICA

Bez promena na tržištu merkantilne pšenice. Ponuđene količine hlebnog zrna na tržištu za sada ne pronalazi kupce. Cene u ponudi bez promene.

SOJA ZRNO

Odsustvo potražnje za ovom uljaricom već duži period obara cenu ove robe na tržištu. Danas je ponuđena soja rod 2018., po ceni od 34,8-34,9 din/kg+PDV, a nemamo saznanja da je trgovano ovom robom. Što se tiče novog roda soje, potencijalnih kupaca ima koji bi termiski dogovarali trgovanje.

SUNCOKRET

Danas beležimo ponude za suncokret rod 2019 po ceni od 31,5-33 din/kg+PDV. Kako saznajemo od ponuđača, nisu imali odaziva na ponudu po tim cenama kao ni konkretnih upita. Kupci se i dalje vode akontnim cenama od 25-26 din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu danas se suncokretom trgovalo u Sremu i to po konačnoj ceni od 31din/kg+PDV. Takođe, na terenu saznajemo da su uslovi oko otkupa novog roda suncokreta  i dalje ne izdefinisani, nude se razni uslovi i dogovori na akontne i konačne cene i dalje dobijamo informacije da se suncokret na nekim paritetima plaća po akontacionim cenama od 30-31 sa 8% PDV-a.