Osvrt na tržište za 21.11.2022.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

Iako smo prošle nedelje ispratili tok pada cene za sojino zrno i slabu zainteresovanost kupaca oko nabavke, ponudjači su i za sam početak ove nedelje nastavljali sa jačim cenam u oglasima. Sojino zrno su oglašavali na cenu od 73 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Po rečima kupaca soju su mogli da plate do 71 din/kg+PDV ili 72 din/kg+PDV doveženo do kupca.
 

KUKURUZ

Pad cene kukuruza tokom prošle nedelje i nedostatak kupaca zainteresovanih za nabavku, i početkom ove nedelje utiče na stanje tržišta. Ponuda i dalje dominira nad potražnjom, a kupci su se povukli. Firme koje izvoze u zemlje okruženja, takođe kažu da imaju malo upita od strane svojih kupaca, za nabavkom ove merkantile.Cene u ponudi su se kretale od 34,5-36 din/kg+PDV za suv kukuruz, što je u odnosu na prošli nedelju trend pada cene a, moguće je očekivati dalju stagnaciju cene.

PŠENICA

Trend pada cene pšenice se nastavla i početkom ove nedelje. Pojačana ponuda i malo konkretnih kupaca dovodi do pada cene pa i odstustva trgovanja uopšte. Cene u ponudi za pšenicu SRPS kvaliteta se kreće od 38,1-38,5 din/kg+PDV,  ali prema našim saznanjima, dosta ponuđača je bilo spremno da spusti cenu i ispod 38 din/kg+PDV.