Osvrt na tržište za 22.08.2019. - uljarice i žitarice

KUKURUZ

I dalje je na tržištu veća ponuda od potražnje za merkantilnim kukuruzom. Cene u ponudi se kreću od 14,7-15,5din/kg+PDV ali se u trgovanju postiže cena od 14,7-14,9 din/kg+PDV. Pad cene kukuruza je uslovljen smanjenom potražnjom od izvozničkih firmi kao i očekivani odličan rod kukuruza kod nas ali i u okruženju.

PŠENICA

Ponuda merkantilne pšenice rod 2019, uveliko prevazilazi trenutnu potražnju za hlebnim zrnom. Odsustvo izvoza, kao i kod druge merkantilne robe, povlači cene u ponudi na dole. Ponuđena je pšenica različitog kvaliteta u rasponu cena od 17,4-18 din/kg+PDV, bez povratne informacije od strane naših saradnika o trgovanju.

SUNCOKRET 

I danas smo se suncokret nudio po cenama od 31.5-33 din/kg+PDV. Prema povratnim informacijama od strane korisnika Info Tim Logistika, kupci su bili spremni da plate ovu uljaricu 30.55 din/kg+PDV. I dalje je puno pitanja oko cene, ali bez nekog konkretnog odgovora, uz obrazloženje da je žetva tek krenula i da će se cena formirati u odnosu na akontnu i na rezultate žetve. 

SOJA ZRNO 

Soja merkantilna rod 2018 danas se nudila na domaćem tržištu po ceni od 34,8-35 din/kg+PDV, realizacija u mačvanskom okrugu je bila po ceni od 34,8 din/kg+PDV, sa zapažanjem na terenu da su sve češći upiti proizvođača za soju rod 2019, o ceni koja se očekuje .