Osvrt na tržište za 23.05.2019. - komponente za stočnu hranu i stoka

SOJINA SAČMA 

Od domaćih sojinih sačmi za danas imali smo ponude za sačmu u Zrenjaninu po ceni od 42 din/kg+PDV. Sačma iz proizvodnje u Obrenovcu i danas nudila se u zavisnosti od procenta proteina po ceni od 42-46 din/kg+PDV. Od uvoznih sačmi danas beležimo ponudu za Bimalovu sačmu po ceni od 41,5 din/kg+PDV. Prijavljenih realizacija za danas nije bilo. Kupci se nadaju daljem padu cena i odlažu nabavku do daljnjeg.

SUNCOKRETOVA SAČMA 

Od suncokretovih sačmi danas beležimo ponudu za sačmu u Novu Crnji i u Vrbasu po ceni od 25 din/kg+PDV. Mali odaziv ponuđača doprineo je do manje ponude sačmi danas, inače suncokretove sačme ima tokom ove nedelje kao i tokom prethodne na više pariteta, i cene u ponudi su prilično ujednačene i kreću se od 24,5-24,7 din/kg+PDV.

STOKA 

Bikovi Holštajn su se danas nudili po ceni od 213 din/kg+PDV, a Simentalci po ceni od 241 din/kg+PDV. Vlada veliko interesovanje dokle je stigla procedura za interventni otkup junadi od strane Robnih rezervi, jer se svi nadaju da će kupovina 1500 grla u ovom momentu dovesti do skoka cene i na ostatku tržišta. Odluka još uvek nije ni ušla u proceduru, tako da se tek očekuje dalji razvoj situacije. 

Tovljenici sa farmi su nuđeni po cenama od 145-150 din/kg+PDV, a sa terena imamo informacije da je 145 din/kg+PDV realna cena koja se mogla dobiti u trgovanju.