Osvrt na tržište za 24.04.2018. - nastavljeno trgovanje kukuruzom i pšenicom

KUKURUZ

Danas od ponuđenih preko 2000t kukuruza,realizacija samo 100t kukuruza veštački suvog po ceni od 17.8din/kg+PDV. Cene u ponudi bez promene, za prirodno suv kukuruz od 17.6-17.8din/kg+PDV, a za kukuruz veštački sušen 17.8-18din/kg+PDV.

PŠENICA

I dalje je prisutno interesovanje za nabavkom pšenice, cene u ponudi od 17.4-17.8din/kg+PDV, u zavisnosti od kvaliteta. Trgovanje prijavljeno na 17.4din/kg+PDV, za pšenicu kvaliteta do 11.5%proteina.

SOJA ZRNO

Na današnji dan, uključujući i poslednjih par dana, primetan je rast cene soje zrna. Ponuđene cene su u rasponu 46-46.2din/kg+PDV.Interno imamo informaciju da se na terenu radilo po cenama u prethodno navedenom rasponu. U toku ove nedelje, očekivanja su da će biti i više cene u ponudi a isto tako i u trgovanju.

JEČAM

Ječam na današnji dan se nudio po ceni od 17.7din/kg+PDV. Danas, pojačana tražnja za ječmom, a slabija operativnost robe po paritetima. Trgovanja danas nismo beležili.

SAČME

Danas ponude za sojinu sačmu domaću rinfuz Bečej i Vrbas po ceni od 47din/kg+PDV, danas smo imali i prijavljenu realizaciju sa terena za sojinu sačmu Bečej po ceni od 46.5-47din/kg+PDV. Ponuda za uvoznu sačmu rinfuz indijsku sa procentom proteina od 47-47.5 danas se kretala po ceni od 49din/kg+PDV. U toku dana imali smo i ponudu za uvoznu sačmu nemačku rinfuz po ceni od 47din/kg+PDV.

Ponuđači su i dalje neodlučni kada se radi o ponudi sačme, očekuju rast cene, problem je i u operativnosti robe, niko ne može sa sigurnošču da obeća utovare sačme. Danas prijavljena realizacija sa terena za suncokretovu sačmu Šid po ceni od 20din/kg+PDV.

STOKA

Slaba ponuda stoke, karakteriše ovu nedelju. Slaba ponuda, a i tražnja takođe. Prasad iz otkupa u Rasinskom okrugu se prodaju po 300din/kg sa PDV-om, dok se svinje iz otkupa prodaju po 130din/kg+PDV. Mesara iz Južne Bačke plaća tovljenike 140din/kg+PDV. Prijavljena trgovana cena sa terena za farmske tovljenike za Severnobački okrug 145din/kg+PDV na odloženo plaćanje. Ide izvoz muških prasadi za Crnu Goru po 2.6e/kg.

SUBVENCIJE I REGULATIVE

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivedu objavio je jedan konkurs: 

- Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je objavilo dva pravilnika:

 - PRAVILNIK O PODSTICAJIMA ZA INVESTICIJE U FIZIČKU IMOVINU POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA ZA IZGRADNJU I OPREMANJE OBJEKATA ZA UNAPREĐENJE PRIMARNE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

- PRAVILNIK O DOPUNI PRAVILNIKA O PODSTICAJIMA ZA INVESTICIJE U FIZIČKU IMOVINU POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA ZA IZGRADNJU I OPREMANJE OBJEKATA ZA UNAPREĐENJE PRIMARNE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE.

Sve tekstove vezane za subvencije i regulative možete pogledati na www.infotim.rs/subvencije_regulative_u_poljoprivredi.