Osvrt na tržište za 24.05.2023.- žitarice i uljarice

 

KUKURUZ

Na tržištu kukuruza je danas bilo vrlo aktivno. Kukuruz je ponuđen na više pariteta po cenama od 18,5 do 19 din/kg+PDV za suv kukuruz, dok je kukuruz sa vlagom 14-16%, ponuđen u rasponu cena od 17,5 do 19 din/kg+PDV. Trgovano je veštački suvim kukuruzom po ceni od 18,5 din/kg+PDV, a kukuruz do 16% vlage po ceni od 18 din/kg+PDV. Ponuda je i danas veća u odnosu na potražnju.

PŠENICA

Pšenica SRPS kvaliteta je danas ponuđena na tržištu po ceni od 20 din/kg+PDV, a pšenica sa proteinima preko 12-13% po cenama od 21 do 22 din/kg+PDV. Trgovano je pšenicom SRPS kvaliteta po ceni od 20 din/kg+PDV. Potražnja za hlebnim zrnom je i dalje izuzetno slaba. Trgovačke firme i izvoznici su uglavnom pasivni jer je potražnja ino kupaca takođe minimalna.

D.P.

SOJA

Raspon oglašenih cena za soju bio je od 51-53 din/kg+PDV. Iz dana u dan povećava se operativna količina u ponudi. Kupci više kao da posmatraju tržište i prate dalji pad cene. Za danas ponuđači nisu imali pozive oko pregovora. Kupci svakako čekaju stabilizaciju cene i nadaju se daljem padu.

JEČAM

Ponuda stočnog ječma iznosila je 400 t. Ječam se od strane ponuđača danas nudio po ceni od 21,20 din/kg+PDV. Kako možemo primetiti, na tržištu imamo sve manje ponude ove žitarice, što zbog niskih cena, što zbog slabe operativnosti.