Osvrt na tržište za 25.03.2021.-voće i povrće

Što se tiče povrća, preko platformi informacija Info Tim Logistika ponuđen je beli krompir u rasponu cena od 14-16,67 din/kg+PDV. Crveni krompir je oglašen u rasponu cena od 13,89-16,67 din/kg+PDV, bez promena. Danas smo dobili ponudu pakovanog crvenog krompira 10/1 po oglašenoj ceni od 15 din/kg+PDV. Bez promena i kada je crni luk u pitanju i on je je ponuđen po oglašenoj ceni od 20 din/kg+PDV. Ponuda rena je i dalje aktuelna, danas sa oglašenom cenom za I, ali i II klasu. I klasa rena je oglašena po ceni od 333,33 din/kg+PDV, a II klasa je ponuđena po oglašenoj ceni od 277,78 din/kg+PDV. Što se tiče šargarepe, belećimo operativne količine i I i II klase. I klasa je oglašena u rasponu cena od 25-30 din/kg+PDV, dok je II klasa oglašena po ceni od 15 din/kg+PDV. Koren peršuna, bez lista je i danas ponuđen po oglašenoj ceni od 120,37 din/kg+PDV. Ponude semenskog povrća su i dalje aktuelne. Preko našeg sistema je ponuđen luk arpadžik po oglašenoj ceni od 157,41 din/kg+PDV. Takođe beležimo i semenski proso, ali bez oglašene cene. 

Kada govorimo o svežem voću, preko sistema informacija Info Tim Logistika aktuelna je ponuda smrznutog voća, tj. jabuke kocke, ali bez oglašene cene. Beležimo ponudu sušene šljive sa i bez koštica, takođe bez oglašene cene. Što se tiče potražnji smrznutog voća, danas beležimo tražnju smrznute kupine, maline i malina griza.
Bitno je napomenuti da su visoke temperature, koje su iznad proseka za ovo doba godine tokom zime “pokrenule” voće, a toplo vreme u martu je izazvalo cvetanje kajsije, breskve i sada će u većini voćnjaka rod ovoga maja i juna na žalost biti prepolovljen. Na višim nadmorskim visinama je zabeležena manja šteta od izmrzavanja ali i tu su štete velike. Trešnja je takođe stradala na severu Vojvodine u novopodignutim zasadima. Jabuke i šljive nisu bile u tolikoj opasnosti jer nisu u fazi cvetanja.