Osvrt na tržište za 25.08.2022.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

Oglašene cene za sojino zrno bile su u rasponu cena 85-87 din/kg+PDV. I 83.5 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Za sada to su jaki nivoi cena da bi se nasli u pregovorima. Kupci su aktivni i prisutni na tržištu, ali ne prate ove cene u pregovorima. Koliko smo upratili po rečima naših saradnika pregovori su se završavali na 82,5-83 din/kg+PDV kao telkel.
 

SUNCOKRET

Loši vremenski uslovi usporili su žetvu suncokreta. Skinute, operativne robe su već predate, čeka se nastavak žetve za koji dan. Oko uslova otkupa, nema bitnijih promena u ceni. Uglavnom se radi na akontne otkupne cene. U rasponu cena 60-63din prema poljoprivrednim proizvođačima. Oglašena slobodna operativna količina preko našeg sistema dogovorila se na cenu 63 din/kg+PDV kao akontna cena. Kad su uljare u pitanju, ne izjašnjavaju se ništa zvanično, prate okruženje, jer i tamo su cene promenljive iz dana u dan.

KUKURUZ

Na tržištu merkantilnog kukuruza bez većih aktivnosti na relaciji kupac-prodavac. Ponuđen je kukuruz i rod 2021. kao i roda 2022. Cene starog kukuruza se kreću od 33,8-34,5 din/kg+PDV, dok je kukuruz rod 2022., ponuđen po ceni od 34 din/kg+PDV. Većeg priliva novog roda nema zbog kiše koja je prekinula žetvu a očekuju se otkupljivači da izađu sa otkupnim cenama ovogodišnjeg roda.

PŠENICA

Merkantilna pšenica je na tržištu ponuđena po cenama od 36-37,5 din/kg+PDV, u zavisnosti od kvaliteta. Ponuda je malo bolja u odnosu na prethodne dane a, potražnja je uobičajena. Trenutna ponuda zadovoljava potražnju.
 

JEČAM

Domaće tržište danas ima aktivniju ponudu stočnog ječma od tražnje za njom, ječam rinfuz se nudi na 34din/kg+PDV, džakirani se nudio na 35-35.5din/kg+PDV. upiti i tražnje su sve češći za džakirani ječam, pregovori se vode u rasponu od 34.5-35din/kg+PDV.