Osvrt na tržište za 26.02.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Cene kukuruza srps kvaliteta su se kretale u ponudi od 15,6-15,8 din/kg+PDV. Danas je prijavljeno trgovanje po ceni od 15,55 din/kg+PDV. Pad cene ove primarne kulture se nastavlja i tokom ove nedelje.

PŠENICA

Za pšenicu se i dalje teško pronalazi kupac, mada je danas prijavljeno trgovanje merkantilnom pšenicom, protein 12% po ceni od 21,8 din/kg+PDV. Izvoznici i dalje ne mogu da prate cene pšenice koje se trenutno nude na tržištu. Što se tiče novog roda, proizvođači intenzivno prihranjuju pšenicu i trebalo bi, u saradnji sa stručnjacima da se primeni niz mera kako bi pšenica uspela da postigne kvalitet.

JEČAM

Ječam se danas nudio u rasponu cena od 23-23,5 din/kg+PDV. Bez prijavljenog trgovanja. Mada po stanju odnosa ponude/tražnje za ovaj dan, prednjači ponuda.

SOJA ZRNO

Soja zrno posle jučerašnjeg dana kada se lomila cena i beležila trgovanja na 38,5 din/kg+PDV, današnji dan je poprilično mirno protekao. Za danas soja se nudila u rasponu cena od 38-38,5 din/kg+PDV. Najviše se očekuje povratna informacija od strane kupaca, kad će krenuti u nabavku. Ali i oni čekaju da se cena stabilizuje.