Osvrt na tržište za 26.08.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Na tržištu merkantilnog kukuruza bez većih promena ni početkom ove nedelje. Cene kukuruza u ponudi se kreću od 14,9-15,3din/kg+PDV, ali povratne informacije o trgovanju, od strane naših saradnika, danas nije bilo. Ponuda je i dalje veća u odnosu na potražnju.

PŠENICA

Prošlonedeljna slaba potražnja za hlebnim zrnom se nastavlja i početkom ove. Danas je i ponuda slabija u odnosu na prethodni period. Tržište merkantilne pšenice je slabo aktivno. Na tržište je ponuđena pšenica u rasponu cena od 17,4-17,5 din/kg+PDV, a stočna pšenica je ponuđena po ceni od 16,3-16,5 din/kg+PDV.

JEČAM 

Od strane korisnika sistema informacija u poljoprivredi Info Tim Logistika dobili smo povratne informacije da su kupci danas bili spremni da plate ječam 15,7 din/kg+PDV.

SOJA ZRNO 

Danas na domaćem tržištu dominira ponuda soje u južnobanatskom, južnobačkom  i sremskom okrugu po ceni od 34,9-35 din/kg+PDV, uz veoma pasivnu tražnju. Prva skidanja soje merkantilne rod 2019, rane sorte se danas prijavljuju sa područja južne Bačke, prinos po ha je oko 2t, kako saznajemo na terenu.

SUNCOKRET

Danas se suncokret nudio po ceni od 31,5 din/kg+PDV i primetna je bila manja ponuda. Razlog ovome jeste iščekivanje informacija o nekoj boljoj ceni, kao i to što je u nekim krajevima žetva tek počela, a negde će početi za dve do tri nedelje.