Osvrt na tržište za 26.09.2022.-žitarice i uljarice

KUKURUZ

Trend rasta cene kukuruza se preneo i na ovu nedelju. Oglašena cena za prošlogodišnji rod ove merkantile je bila 34.20 din/kg + PDV, dok je za novi rod 35 din/kg + PDV. Ponuđači očekuju dodatan rast cene pa su samim tim i ponude malobrojne, konkretnih dogovora na relaciji kupac-prodavac je malo i uglavnom su u pitanju manje količine

PŠENICA

Potražnja za ovom žitaricom je i dalje veoma aktuelna, dok su ponude oskudne. Slična situacija je kao i sa kukuruzom, ponuđači očekuju rast cene te su odlučili da prvi dan ove radne nedelje izbegnu trgovanja. Za pšenicu sa 12% proteina danas je oglašena cena iznosila 38 din/kg + PDV.
 

SOJA ZRNO

Na samom početku nedelje kad su ponudjači u pitanju, nije bilo bitnijih promena. I dalje se nude viši nivoi cena kako za staru tako i za novu soju. Kupci su pasivni po pitanju nabavki. Izgovaraju se da su puni i da sporadično kupuju samo ono sto im se po ceni i paritetu učini interesanto.

SUNCOKRET

I dalje imamo operativnih količina u ponudi. Oglašene cene u ponudi išle su u rasponu cena 67-68 din/kg+PDV. Kupci polako izlaze iz nabavke i plaćaju niže nivoe cena u odnosu na ponudjene.