Osvrt na tržište za 26.09.2023.- žitarice i uljarice

KUKURUZ

Trenutno se na tržištu kukuruza nalazi više ponude nego potražnje. Žetva je privremeno prekinuta usled obilnih padavina, a to rezultira manjim prilivom robe na otkupnim mestima u odnosu na prethodne dane. Kukuruz roda 2023. dostupan je po različitim cenama, koje se kreću u rasponu od 16 do 16,3 dinara po kilogramu plus PDV. Na tržištu se obavljao promet kukuruzom po cenama od 15,9 do 16 dinara po kilogramu bez PDV-a. Prošlogodišnji rod kukuruza nudilo se po cenama od 16 do 16,2 dinara po kilogramu bez uračunatog PDV-om.

PŠENICA

Merkantilna pšenica je dostupna na tržištu po cenama od 19,3 do 20 dinara po kilogramu bez PDV-a. Stočna pšenica se nudi po cenama koje se kreću u rasponu od 17,5 do 18,5 dinara po kilogramu bez uračunatog PDV-a. Stočnim pšenicom se trgovalo po ceni od 17,5 dinara po kilogramu plus PDV, dok je cena pšenice sa 13% proteina iznosila 19,5 dinara po kilogramu bez PDV-a.

JEČAM

Tržište stočnog ječma trenutno je neaktivno, kako od strane kupaca, tako i od strane prodavaca. Ponude za stočni ječam se kreću u rasponu od 15 do 16 dinara po kilogramu bez PDV-a

SOJA

Kiša koja je padala prethodnih dana, zaustavila je žetvu soje. Operativnih količina ima za ponudu, ali zbog aktuelnih niskih cena, ponuđači nisu spremni da ponude svoju robu. Kupci su još uvek spremni da soju plate 45 din/kg+PDV uz obračun. Na terenu se završavaju trgovanja na manje količine po ceni od 46 din/kg+PDV.

G.J.