Osvrt na tržište za 27.06.2022.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

Na samom početku nedelje zadesile su nas povratne informacije o daljem padu cene za sojino zrno u pregovorima. Koliko čujemo od saradnika pregovori su se radili na 69-69.5 din/kg+PDV. Po rečima kupaca manje-više su se snabdeli količinama za naredni period i nisu aktivni kupci.

KUKURUZ

Merkantilni kukuruz je danas na tržištu ponuđen po ceni od 32 din/kg+PDV. Ponuda je trenutno veća u odnosu na potražnju a, većina ponuđača izlazi na tržište bez definisane cene da bi se ostavio prostor za pregovore o ceni.

PŠENICA

Žetva ovogodišnjeg roda pšenice se nastavlja, prijem robe na otkupnim mestima i skladištima je u jeku ali, definisane otkupne cene još uvek nema. Kako saznajemo u razgovoru sa našim saradnicima, na terenu se spominju cene od 30din/kg kao akontna cena, zatim otkupna cena od 36-36,5 din/kg, sa uračunatim PDV-om.

JEČAM

Žetva ječma je na pojedinim paritetima završena, na drugima se privodi kraju, a na tržištu se ponuđena manja količina ove robe po ceni od 34 din/kg+PDV. Prema rečima naših saradnika cena u pregovorima koja je postignuta je do 32 din/kg+PDV.