Osvrt na tržište za 27.06.2023.- žitarice i uljarice

KUKURUZ

Slaba ponuda merkantilnog kukuruza na tržištu se nastavlja. Ponuđači uglavnom oklevaju da ponude ovu merkantilu, što zbog zauzetosti žetvom ječma, što zbog rasta cene u prethodnim danima, očekujući da će cena i dalje imati uzlazni trend. Danas je trgovano kukuruzom SRPS kvaliteta po ceni od 20,2 din/kg+PDV, a ponuđene su i manje količine kukuruza do 16% vlage po ceni od 20 din/kg+PDV. 

PŠENICA

Merkantilna pšenica je na tržištu u zavisnosti od kvaliteta ponuđena u rasponu cena od 21,7 do 22 din/kg+PDV. Cenovno nije bilo bitnijih promena. Potražnje za hlebnim zrnom ima, a kupci su zainteresovani za nabavku svih kategorija pšenice. Žetva novog roda se približava. U zavisnosti od sorte i uticaja vremenskih prilika, zavisi i početak žetve. Dok su na pojedinim paritetima već skinuti prvi otkosi na drugim se, još koji dan, ne očekuje ulazak na njive. 

ULJANA REPICA

Žetva uljane repice se odvija na svim paritetima. Zainteresovanih kupaca za ovu uljaricu ima, a cene po kojima se pregovara su u rasponu od 340 do 350 eur/t+PDV, konkretno, trgovina se obavljala po ceni od 340 do 345 eur/t

D.P.

JEČAM

Danas je ponuđeno 125 t stočnog ječma rod 2023. po ceni od 16,50 din/kg+PDV, po toj ceni se i trgovalo. Za razliku od početka žetve povećana je tražnja, jedan od razloga je niži rod od očekivanog.

SOJA 

Na svetskom tržištu cena sojinog zrna je već koji dan za redom u porastu. Na našem domaćem tržištu primetna je veća zainteresovanost kupaca za naše domaće zrno, tako da je i cena otkupa u porastu. Kako saznajemo kupci su već spremni da plate za sojino zrno uz obračun kvaliteta i do 57 din/kg+PDV. I pored toga ponuda sojinog zrna na domaćem tržištu je bez veće dinamike.

T.M.