Osvrt na tržište za 28.01.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Cena kukuruza u ponudi, prvog radnog dana u nedelji, se kretala u rasponu cena od 16.2-16.4din/kg+PDV za veštački osušen, i 16.4-16.7din/kg+pdv za prirodno suv kukuruz. Ponuda je nešto veća od potražnje. Cene u trgovanju koje su prijavljenje su 16.3din/kg+pdv, a kako saznajemo na terenu trgovalo se i po ceni od 16.2din/kg+pdv. Izvozničke firme su još uvek aktivne na terenu i najčešće formiraju cene na CPT luka. Takođe ima upita za nabavkom kukuruza sa rokom isporuke kraj februara.

PŠENICA

Nastavlja se trend slabe ponude merkantilne pšenice. Interesovanje na nivou informacija, i od strane kupaca kao i prodavaca, je veliko. Zajednički imenitelj je šta je cena pšenice (u zavisnosti od kvaliteta). Potražnje ima i od strane mlinova ali i trgovačkih firmi. Proizvođači i prodavci pšenice su uzdržani u ponudama. 

SOJA ZRNO

Soja zrno u prvom danu nedelje krenula je sa ponudama na 39din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu ova cena je prolazila u trgovanju za manje količine. Polako se povećava broj ponuda sa različitih pariteta, tako da i u narednim danima očekujemo i potvrđene realizacije.