Osvrt na tržište za 28.06.2023.- žitarice i uljarice

KUKURUZ

I  danas su na tržištu ponuđene manje količine merkantilnog kukuruza. Kukuruz do 14% vlage je ponuđen po ceni od 20,5 din/kg+PDV, i po toj ceni je trgovano. Kukuruz do 16% vlage je ponuđen po ceni od 20,7 din/kg+PDV ali trgovanje nije prijavljeno. Zbog slabe ponude ove merkantile ponuđači oglašavaju prodaju ove robe po višim cenama. 

PŠENICA

U očekivanju početka žetve novog roda pšenice, na tržištu se i dalje trguje pšenicom rod 2022. Pšenica SRPS kvaliteta je ponuđena po ceni od 21,7 do 22 din/kg+PDV, pšenica sa proteinima 13+ je ponuđena po ceni od 22,5 din/kg+PDV. Kupci su danas bili spremni da prate ovaj nivo cena. 

ULJANA REPICA

Tržištu je ponuđen novi rod uljane repice, a ponuđači uglavnom izlaze sa količinama bez konkretne cene da bi ostavili prostora za dogovor sa kupcima. Raspon ponuđenih cena se kreće od 340 do 355 eur/t+PDV. 

JEČAM

Danas smo u ponudi imali 250 t stočnog ječma. Ječam se od strane ponuđača nudio po ceni od 16,50 din/kg+PDV, što je ujedno bila i najniža ponuđena cena, i po ceni od 17 din/kg+PDV, što je najviše oglašena cena. Prometovano je 75 t stočnog ječma po ceni od 16,50 din/kg+PDV.

SOJA

I pored skoka cene sojinog zrna u otkupu, ponuđači su i dalje pasivni u iščekivanju boljih cena. Tako da smo danas na našem robnom poljoprivrednom tržištu imali manju količinu sojinog zrna u ponudi u cenovnom opsegu od 55 do 58 din/kg+PDV. Zabeleženo je trgovanje po ceni od 55,5 din/kg+PDV.

T.M.