Osvrt na tržište za 28.08.2018. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Danas je beleženo trgovanje kukuruzom-prirodno suvog, rod 2018. po ceni od 15.5din/kg+PDV, dok se ,,stari,, kukuruz nudi po ceni od 15.6-16din/kg+PDV. Potražnja je više nego umerena u odnosu na ponudu, i prošlogodišnjeg roda kao i novih količina roda 2018.

PŠENICA

U odnosu na jučerašnji dan danas je bila bolja ponuda merkantilne pšenice. Ponuđena je na više pariteta i različitog kvaliteta. Ponuđena je i pšenica rod 2017. Interesovanje za kupovinom ove robe i dalje postoji, od mlinova do trgovačkih firmi ali, količine koje se traže ili trguju su manje. Pšenica sa dobrim hektolitrom i proteinima iznad 12.5% se nudi po cenama od 19.3-20din/kg+PDV, ali cena po kojoj se pregovara trgovanje do 19.6din/kg+PDV. Pšenica rod 2018, srps kvaliteta, je ponuđena u rasponu cena od 19.2-19.5din/kg+PDV, uz prijavljeno trgovanje po ceni od 19.1din/kg+PDV.

SOJA ZRNO

Danas u ponudi soja rod 2017. po ceni od 36.8din/kg+PDV. Na današnji dan veće je bilo interesovanje za novom sojom u odnosu na staru, kada se posmatraju kupci. Međutim, operativne ponude soje ovogodišnjeg roda nismo imali.

JEČAM
Na današnji dan u ponudi i ječam džakiran i rinfuz. Dzakiran je ponuđen po ceni od 18din/kg+PDV. Rinfuz je ponuđen po cenama u rasponu 18-18.2din/kg+PDV. Trgovanja smo beležili za stočni ječam, rinfuz po ceni od 18din/kg+PDV.

SUNCOKRET

Danas smo imali ponude suncokreta po ceni od 31din/kg+PDV, ponuda za danas je malo uglavnom se klijenti raspituju za cene koje mogu da postignu i koje su cene u regionu. Tražnja suncokreta manja je nego u prethodnom periodu. Kupci su danas bili spremni da plate 28din/kg+PDV. Najava za izvoz za sada nema, uopšteno interesovanje za suncokretom je veoma malo. Proizvođači su prilično nezadovoljni cenom i situacijom sa suncokretom. Žetva u nekim mestima još uvek nije završena, tako da nas očekuje još količina u ponudi.