Osvrt na tržište za 28.10.2020.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

I u ovom danu oglašivači pokušavaju da oglase soju zrno na više cene u odnosu na predhodni dan. Za danas su oglašivači davali svoj ogas na cenu od 48,5 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Koliko smo uspeli da ispratimo i na preseku cena na milanskoj berzi beleži se i dalji rast u odnosu na prethodnu nedelju.

KUKURUZ

Merkantilni kukuruz je i dalje najaktuelnija roba na tržištu. Danas je ponuđen kukuruz do 14% vlage, po ceni od 19,7-20 din/kg+PDV,  a prema rečima naših saradnika cena koja je mogla biti postignuta je 19,7-19,8 din/kg+PDV. S druge strane ima informacija da se cena od 20 din/kg+PDV mogla postići na pojedinim paritetima, gde je verovatno blizina luka određivala i ovu cenu. Trend cene ove merkantile i dalje zavisi od potražnje izvoznika, a za danas se stiče utisak da je potražnja nešto manja u odnosu na prethodne dane.

PŠENICA

Merkantilna pšenica je na tržište ponuđena u rasponu cena od 22-23 din/kg+PDV, tako da nema promena u odnosu na jučerašnji dan. Ponuda koja svakako nije velika, još uvek može da pokrije potražnju. Izvoznici, koji izvoze hlebno zrno u zemlje okruženja, kažu da još uvek nemaju velik obim izvoza niti veće interesovanje od strane svojih ino kupaca.